Minőségibb PC-piac

Változnak a számítógép vásárlási szempontok – nem csak globálisan, Magyarországon is –: a vevők többsége már nem olcsó, hanem használható gépet keres. A minapi bejelentés forrása a Dell, a trendforduló katalizátorának és legnagyobb nyertesének azonban egyelőre az Apple tűnik.

Az iPhone1 a maga idejében az egyik legdrágább telefon volt, a piaci részesedése azonban hihetetlen mértékben nőtt – a vásárlók a jelek szerint hajlandóak az ártöbbletre, ha nagyobb használati értéket kapnak a pénzükért. Ugyanez a folyamat játszódik le most a számítógépek szegmensében is: az átlagár nem csökken, a kereslet viszont – ha apró lépésekben is – érezhetően növekszik. Mint a Dell budapesti sajtótájékoztatóján kiderült, a fordulat immár a magán (azaz nem céges) ügyfelek körében is érzékelhető: a legolcsóbb gépek helyett inkább a legjobb ár/érték arányt keresik, ez pedig a magasabb árkategóriákban otthonos vállalat malmára (is) hajtja a vizet. A Dell világszinten jelenleg a harmadik legnagyobb PC-gyártó (a HP és az Acer mögött), de eddig főleg a vállalati piacon volt erős –olyannyira, hogy a céges eladásokban Magyarországon már be is érte a piacvezető HP-t.

A minőségibb hardverek iránti igény növekedését a szakértők egy újabb, a válság elmúltát jelző indikátornak tekintik. Ugyanezt bizonyítja az is, hogy hosszú depreszszió után a tavalyi negyedik negyedévben már világszerte növekedni kezdtek a számítógépeladások – igaz, egyelőre csupán 3 százalékkal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.