Ügyes szemre valók

Egy csepp vér az ujjbegyből, napjában többször is – ez az ára ma az igazán jó vércukorszint-kontrollálásnak egy cukorbeteg számára. Holnap elég lesz feltenni hozzá a kontaktlencsét.

Szembarát, fényáteresztő anyagok összekovácsolása a mikroelektronika vívmányaival: enynyi a lényege az intelligens kontaktlencséknek. A prototípus elkészítése Babak Parviz, a Washington Egyetem kutatója nevéhez fűződik, aki 2008-ban egyetlen világító LED-et épített a látásélességet korrigáló lencsébe. Az akkor kidolgozott technológia azóta sem változott, de egy mai változat már a diabéteszesek vércukorszintjét is képes figyelemmel kísérni. A módszer azért működhet, mert a könny cukorkoncentrációja arányos a vérben mérhetővel. A kontaktlencse nemcsak érzékeli, hanem azonnal –vezeték nélkül – továbbítja az információt az apró vevőkészülékre, amelyet a beteg magánál tart. Lehet ez akár a mobiltelefon is. Így azután bármikor, minden eddiginél gyorsabban és pontosabban korrigálhatja étrendjét vagy inzulinadagolását.

Az apró áramköröket tartalmazó lencserétegek persze más típusú információk digitalizálására is alkalmasak. A múlt szeptemberi lausanne-i technológiai kiállításon egy svájci cég már bemutatta a szemnyomás kijelzésére képes lencséjét, amely a glaukómában (zöldhályogban) szenvedők – vagy az egészséges, de a családban halmozottan előforduló kórkép miatt veszélyeztetettnek tekinthető középkorúak – számára jelenthet óriási segítséget. Rendszeres ellenőrzés nélkül náluk különösen nagy a látás elvesztésének veszélye. A kontaktlencse itt ráadásul sokkal többet jelenthet, mint a néhány hónaponként elvégzett orvosi vizsgálat, amely általában reggel történik. A szemnyomás ugyanis napszakonként, egyénileg változhat, és a túlzott nyomás korrigálására adott gyógyszer is akkor hat igazán, ha alkalmazását összehangolják a nyomásváltozással. A rendszeres időközönként elvégzett hagyományos mérés kényelmetlensége egy csapásra a múlté az efféle kontaktlencsével.

Parviz munkacsoportja ennél is messzebbre tekint – ők már a kontaktlencsébe épített 3D-s „nézőkén” dolgoznak. A kép a lencsében keletkezik, de a kutató szerint nincs szükség a szem fókuszpontjának korrigálására, amit látunk, úgy tűnik, előttünk zajlik. Amint pedig kikapcsoljuk a nézőkét, a szemünkön lévő lencse ismét egy egyszerű, eldobható kontaktlencseként funkcionál.

Hogy lesz-e jövőbe látó változat is, arról egyelőre nem szólnak a hírek. A jövővel való egyetlen aktuális összefüggés, hogy az ilyen lencsék viselői – a lencse szélén körbefutó áramkörök miatt – úgy néznek ki, mint egy harmincadik századbeli robot.

Apró áramkörök a lencserétegben
Apró áramkörök a lencserétegben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.