Lendület már az egyetemeken is

Harmadik alkalommal hirdette meg az MTA elnöke a Lendület programot kimagaslóan teljesítő fiatal kutatók számára. A nyertesek hatszázmillió forintból ígéretes kutatási programokra alapíthatnak nemzetközileg is versenyképes új kutatócsoportokat akadémiai intézetekben, és ez évtől kezdve egyetemeken is.

Magyarországon ezer munkavállalóra átlagosan csupán négy, négy és fél kutató jut, míg az Európai Unió tizenöt tagállamában ez a szám tíznél magasabb. Pálinkás József akadémiai elnök szerint a magyar kutatói állomány az előnytelen körülmények ellenére még mindig versenyképes. A felfedező kutatásokban a magyar tudósok jól teljesítenek, az utánpótlással azonban egyre súlyosabb gondok vannak. Annak érdekében, hogy Magyarország helyt tudjon állni a nemzetközi tudományos, intellektuális és oktatási versenyben, a kutatói pályát vonzóvá kell tenni.

Ennek érdekében indította el 2009-ben Pálinkás József a Lendület programot akkor még 250 milliós támogatási kerettel. Ez az összeg a tavalyi kiíráskor sem változott. A kormányváltás következményeként a most meghirdetett új pályázatok finanszírozására már 600 millió forint jut. A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia ebben az évben 1,1 milliárd forintot fordít a programra. A cél a világ élvonalába tartozó tehetséges fiatal kutatók hazai előrelépési lehetőségeinek támogatása és elvándorlásuk megállítása.

2009-ben 28, 2010-ben 22 pályázat érkezett a felhívásra.

2009-ben öt, 2010-ben hét kutatócsoport alakult. A kutatócsoportok vezetői között található fizikus-csillagász, vegyész, fizikus, matematikus, biológus, kutatóorvos, agykutató és közgazdász is. Az Akadémián 2010 októberében megtartott beszámolóik alapján a bírálatokra felkért tudósok mind az öt, 2009-ben létrehozott kutatócsoport teljesítményét elismerésre méltónak találták, és javasolták a megkezdett programok további akadémiai finanszírozását. A pályázat nyertesei által létrehozott kutatócsoportok számos rangos folyóiratban publikálták tudományos eredményeiket, és külső pályázatokon összességében több támogatást nyertek el, mint amennyit az Akadémiától kaptak.

Újdonság, hogy idén a Lendület programot az Akadémia az egyetemekre is kiterjesztette. Szintén változás, hogy a kutatócsoportok vezetésére jelentkezők két kategóriában pályázhatnak, életkoruknak megfelelően. Az egyikben önálló kutatói pályájukat kezdő, 30–40 év közötti, kiemelkedő és egyre növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatócsoport-vezetők pályázatait várja az Akadémia elnöke. A másik kategóriában sikeres, már önálló kutatói pályát folytató, 35–45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, profeszszori kiválóságú vezető kutatók adhatják be pályázataikat. A programban elnyerhető maximális összeg évi 60 millió forint, azaz ha mindenki hatvanmilliót kap, akkor idén tíz új csoport alakulhat.

A gazdasági élet szereplői folyamatosan tesznek felajánlásokat nyertes kutatók kutatócsoportjainak támogatására. Tegnap jelentették be, hogy a legnagyobb nemzeti energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek Zrt. évi ötmillió forinttal támogatja a 2010-ben pályázatot nyert Gali Ádám fizikus napelemekkel összefüggő kutatásait. Gali Ádám nem lehetett jelen, mert a floridai egyetem nagymágneses laboratóriumában kutat. Gali Ádám olyan költséghatékony és környezetbarát, úgynevezett harmadik generációs napelemek kifejlesztésén dolgozik, amelyek nagymértékben javíthatják a jelenlegi napelemek hatásfokát.

Pálinkás József programot hirdet
Pálinkás József programot hirdet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.