Újra lesz Mindentudás Egyeteme

Újra lesz Mindentudás Egyeteme a tévében: csaknem kétévnyi huzavona után immár folyik a műsorok gyártásának előkészítése, és a program még ebben a hónapban adásba kerülhet. Az újabb 16 epizód elkészítését a Norvég Alaptól elnyert 700 milliós támogatás tette lehetővé, ám a magyar közreműködésre aspirálók vitái miatt majdnem lemaradtunk a szigorú határidőhöz kötött adományról.

A Mindentudás Egyeteme Kft. – az elmúlt évtized legsikeresebb ismeretterjesztő műsorfolyamát gyártó kht. utóda – két éve pályázott egy műsorötlettel a Norvég Alap támogatásait is kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. 2009 áprilisában megtörtént az eredményhirdetés, ám az elnyert 700 millió forintot a közelmúltig nem vették igénybe, sőt a legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy a pénzt nem is tudják felhasználni. A kht.-t annak idején a Matáv és az MTA hozta létre, és ma is ez a két jogi személy bábáskodik a projekt körül, ám a kibontakozást nem az ő nézetkülönbségük hátráltatta: az alapítók minden fontos kérdésben egyetértettek.

Lapunk információi szerint a konfliktus a kht. egykori stábjának néhány kulcsfigurája és az MTA között feszült: az utóbbi garanciákat szeretett volna arra, hogy a jórészt közpénzből finanszírozott program szellemi és pénzügyi profitja nem magánzsebekbe kerül – és persze a korábbi tudományos színvonal megőrzésére is. Az előbbiek elsősorban a műsorgyártáson, illetve a korábbi adások és a know-how „utóhasznosításán” szerettek volna sokat keresni. Pálinkás József MTA-elnök másfél évvel ezelőtt azt nyilatkozta lapunknak, hogy „a megállapodás megszületett, a műsor időben el fog indulni, azt azonban meg kell érteni, hogy – amennyiben a nevünket adjuk hozzá – biztosítani szeretnénk az új műsorfolyam szakmai és tudományos színvonalát”. Az elnök azt is érzékeltette, hogy ezt a garanciát az jelentheti, ha az MTA képviselője megfelelő súlyú helyet kap a kft. menedzsmentjében. Pálinkás akkor azt is világossá tette: nem fogja hagyni, hogy egyéni érdekek és ambíciók késleltessék a műsor elindulását.

A huzavonából a dolgok jelenlegi állása szerint az Akadémia került ki nyertesen, ám a győzelem kis híján pirruszinak bizonyult. Mára ugyanis majdnem lejárt az a két év, amely alatt – a szerződés aláírásának 2009. áprilisi időpontjához képest – el kellett volna készülnie az új sorozatnak. Mivel a viták végére csak egy-két hete került pont, a pályázat tényleges megvalósítására nem sok idő maradt: tíz hét alatt, március 9-ig kell felvenni a 16 epizódot. Úgy tudjuk, a munkát egy magáncég végzi, a Mindentudás Egyeteme 2.0-nak nevezett felvételeken és az utómunkán mintegy 100 szakember dolgozik.

Hogy hol lesznek láthatóak az adások, azt ebben a pillanatban még pontosan nem lehet tudni. Szándéknyilatkozat született arról, hogy az MTV és a Duna Televízió is leadja az előadásokat (ezek mellett valószínűleg magazinműsorok is készülnek a 16 témáról), de kötelező érvényű szerződésről még nem tudunk. Az viszont most is felmerült, hogy esetleg a kereskedelmi televíziók is beszállnának a sugárzásba.

Az első részben Barabási Albert-László Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is – Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája? című előadását láthatják majd a nézők. Ennek felvételére január 15-én (szombaton) este 6 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadótermében.

Újra indul a sikeres sorozat
Újra indul a sikeres sorozat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.