Ionrakétával takarítanák az űrt az oroszok

Az orosz Energija vállalat (az ottani NASA) felkészül a műholdpályák letakarítására.

A Földünk körül keringő sok ezer szatellit közül naponta több is tönkremehet, darabokra eshet. Roncsaik, maradékaik irányítatlan pályára lökődve megsérthetik, tönkretehetik, vagy a pályájukról kilökhetik a működőket. Tavaly az amerikai Iridium és egy orosz Kozmosz műhold összeütközéséből lett műszaki és politikai botrány.

Eljött hát az ideje a műholdpályák tisztábbra söprésének. Az Energija a FastCompany hírportál információja szerint kétmilliárd dollárnak megfelelő összeget különített el az űrtakarító gondola megépítésére és üzemeltetésére. A szerkezet energiáját mini-atomerőműve szolgáltatná. A reaktorban fejlesztett hővel egy kis ionrakétát működtetnének, de elég energia maradna a Földdel való kapcsolattartásra, a gondola kormányzására és a műholdhulladékok megsemmisíté sére is.

Pontosabban azok olyan pályára lökdösésére, amelyen laposan belezuhannának a Föld külső légkörébe, ahol elégve semmisülnének meg. A tervek szerint az első gondola 2020-ra készül el, és három év múlva kezdheti meg az űrtakarítást.

Az Energija a takarítógondolával együtt tervezi azt az üstökösvadász gondolát, amellyel majd megközelíthetik és más pályára lökdöshetik a Földhöz veszélyesen közeledő meteoritokat, kisbolygókat, űrbéli anyaghulladékot.

Űrszemétté váló műholdak a Föld körül (a képen jól látható a geostacionárius pálya közelében kialakult „űrszemétgyűrű”)
Űrszemétté váló műholdak a Föld körül (a képen jól látható a geostacionárius pálya közelében kialakult „űrszemétgyűrű”)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.