Terroristakereső radarral

A terrorelhárítás, pontosabban az „élő bombák” elhárításának legnagyobb dilemmája, hogyan lehet a dinamitos fanatikust a tömegben azonosítani és ártalmatlanná tenni, mielőtt megnyomja a gombot. Kaliforniai kutatók szerint erre a közönséges sebességmérő radar a legalkalmasabb.

A rendőrségi radar a gépkocsik sebességét méri a járműről viszszaverődő hullám frekvenciájának változása segítségével. Minél gyorsabb a közeledő jármű, annál inkább megnő a jel frekvenciája. Ez a Doppler-effektus, távolodó jármű esetén csökken a frekvencia. Egy részletesebb jelanalízis további információkat is képes kideríteni a közeledő járműről. A képernyőn kirajzolódik a körvonala, a jel frekvenciájától függően megjelennek bizonyos részletek, sőt az anyaga is kideríthető. William Fox és John Vesecky szerint ez utóbbi tulajdonsága, vagyis a fémek, fémhuzalok azonosítása miatt alkalmas eszköz lehet a terroristák lebuktatására. A testre erősített dinamitrudak egyidejű robbantásához a „technikusnak” minden rudat össze kell kötnie az elektromos kapcsolóval. A fém kiválóan visszaveri a radarhullámokat és a műszer jelzi, hogy az illető valamilyen fémhálót visel.

A kaliforniai kutatók vizsgálták, hogy milyen frekvencián látható legjobban a dróthuzalháló és egyáltalán nem meglepő módon a legmagasabb frekvencia bizonyult a legalkalmasabbnak. Ezután önkéntes vállalkozókat huzallal átszőtt mellénybe öltöztettek és nagyobb tömegben megpróbálták felismerni őket. A módszer még nem tökéletes, de 85 százalékban sikerült felismerni a „próbaterroristákat” 10 méterről, a 10 gigahertzes radarjel segítségével. Az eljárás gyenge pontja a hiányzó 15 százalék és a viszonylag kis távolság. Gyakran jelez be a radar nyakláncokra, fémékszerekre, de a fémszálas ruhaszövetek is téves riasztást adnak. Most ezen próbálnak javítani.

Az ellenőrző pontok egyben célpontok is
Az ellenőrző pontok egyben célpontok is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.