Kiterjesztett mobilvalóság

Hol a következő benzinkút vagy mit játszanak a környező színházban? – olyan kérdések, melyeknek megválaszolásához tőlünk nyugatabbra már elég elővenni a mobilt és a kamerával kiválasztani az irányt. Hol is tart a legdivatosabb mobilalkalmazás-fejlesztési irány?

Lásd a világot – szól az egyik legnagyobb kiterjesztett valósághoz szoftvert fejlesztő cég jelmondata. Két évvel ezelőtt indult ugyanis útjára a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR), mobiltelefonra írt szolgáltatás, melynek lényege, hogy a készülék kamerájával körbenézve, a kijelzőn látott 3D-s kép mellett meg tudjuk tekinteni az éppen a látószögbe eső boltok nyitva tartását vagy akár az adott irányban levő távolabbi üzletek leírását és tőlünk mért távolságát.

Ezen alkalmazások működése azon alapul, hogy a szoftver a mobilhálózaton keresztül az internetről lekérdezi, milyen érdekes helyek találhatók a telefonhoz közel, majd a kamera képét kiegészíti a kapott információkkal. Például megjelennek a kijelzőn színes pötytyök arrafelé, ahol zenés szórakozóhely található – amikor pedig rákattintunk a pöttyre, megmutatja, épp kik játszanak, vagy meddig tart nyitva a helyiség.

Jelenleg két európai cég termékei a legnépszerűbbek.Az úttörő a Wikitude, melyet Google Android operációs rendszerre írt az osztrák Mobilizy fejlesztőcég 2008 végén. Ezzel eleinte az Alpokban túrázva lehetett lekérdezni a szomszédos hegyek és a rajtuk található kastélyok adatait, tőlünk mért távolságát – elég volt a harmadik generációs telefon kameráját a kívánt irányba tartani. Mára a fejlettebb országok szinte mindegyikére elérhetőek az alkalmazások: postákat, bankautomatákat, de templomokat és hipermarketeket is meg lehet a segítségével találni a nagyobb településeken vagy akár benzinkutakat egy főúton.

Fél évvel utánuk készült el a holland Layar cég szoftvere, mellyel már gyógyszertárakat, kórházakat és eladó ingatlanokat is lehet a környéken keresni. Mivel a fejlesztői felület hozzáférhető, így mindkét alkalmazásra lehet készíteni saját kiegészítőt. Ilyennel jelent meg az egyik társkereső oldal is, ahol a kamera képén feltünteti, hogy a tagok közül ki van abba az irányba és milyen messze. Dél-Afrikában pedig a labdarúgó-világbajnokság alatt elég volt a stadion felé tartani a megfelelő szoftverrel felszerelt mobil kameráját és már látszottak is a csapatok adatai, de maga a mérkőzés is.

Magyarországon a Sziget Fesztiválon volt a premier, ahol a Vodafone jóvoltából lehetett kipróbálni, milyen az, amikor az ember a helyének megfelelően látja milyen színpadok vannak a környéken és – és ha kiválasztja az egyiket, akkor azon kik lesznek még a fellépők. Azóta azonban, bár gombamód szaporodnak a külföldi alkalmazások és szolgáltatások, itthon csend és béke: a Telenor és a T-Mobile egyelőre nem foglalkozik vele, a Vodafone év végéig tervezi, hogy elérhetővé teszi a lefedettségi területén.

Csak tartani kell az irányt és dől az információ
Csak tartani kell az irányt és dől az információ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.