Sugárhajtású mentőhelikopter

Megkezdték a Boeing és a Pentagon kutatásfejlesztési ügynöksége, a DARPA közös tervezésű mentőrepülőgépének építését. A Heliplane névre hallgató, helikopterszerűen lebegő műszaki különlegesség első repülése jövő év tavaszán várható.

Újdonság jellegét bonyolult szerkezetű kitolható-behúzható rotorlapátjai adják, melyek jelentősége a gépbe húzható futóművek hajdani megjelenéséhez fogható. A jövőben a nehezen megközelíthető helyeken történt balesetek sérültjeihez a Heliplane-ről mentőápolókat engedhetnek le, akik a sérültet hordágyra szíjazzák, majd a gépbe emelik, amelynek sugárhajtóművei az illetőt gyorsan kórházba repítik.

A Heliplane azért tud sokkal gyorsabban repülni, mint az általában óránként csupán 300 kilométeres sebességre képes helikopterek, mert behúzhatók a végsebességét behatároló rotorlapátjait. (A hagyományos helikopterek sokkal gyorsabb repülését az akadályozza, hogy gyors előrehaladásukkor a rotor lapátjainak a menetiránnyal szembeforgó csúcsán megnő a légellenállás. A lapátok előre,- meg a körben is haladásuk sebessége összeadódva megközelítheti a légellenállást ugrásszerűen növelő hangsebességet.) Azt követően a felhajtóerő már a gép karcsú szárnyain keletkezik és a gázturbinás sugárhajtóműveinek gázsugara repíti előre. Sebességét némileg az is növeli, hogy előrehaladáskor a törzse fölötti, a behúzott rotorlapátokat is befogadó nagyméretű műanyag korongon is keletkezik a repülést segítő felhajtóerő.

A Heliplane tehát konvertiplán, azaz a levegőben helikopterré is átalakítható repülőgép, melynek szárnya és rotorja is van, kétféle üzemmódban (helikopterként és gyors repülőként) is használható. (Ilyen szerkezetekből az elmúlt ötven évben több készült, ám már a kisebb szériáig is csupán egy szovjet és egy amerikai deszantos szállítógép jutott el.)

A különleges légijármű megalkotásán 2008 óta jelentős állami támogatással dolgozik a két tervezőiroda. Ezek az elmúlt hónapban mutatták be a Heliplane makettjét, fényképeit, és animációs filmen szemléltették a működését is.

A Heliplane a levegőben alakul át repülőgépből helikopterré
A Heliplane a levegőben alakul át repülőgépből helikopterré
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.