A Naprendszer szélére ért a Voyager–1

A Naprendszer határzónájában jár az emberiség eddig legmesszebbre jutott űreszköze, a Voyager–1, amely négy év múlva érheti el a Naprendszer külső határát, a heliopauzát – jelentették be az Amerikai Geofizikai Társaság idei San Franciscó-i kongresszusán a NASA kutatói. Húsz évvel az első szputnyik fellövése után, az 1977-ben indított Voyager–1 és Voyager–2 űrszondák eredeti feladata az óriásbolygók kutatása volt. Előbb a Jupiter és a Szaturnusz, majd az Uránusz és a Neptunusz mellett haladtak el, végül folytatták útjukat a bolygóközi térben.

Hogy most hova jutottak, ahhoz meg kell határozni, hogy mit értünk a Naprendszer határán. A két legelterjedtebbmeghatározás közül az egyik szerint a Naprendszer határa ott van, ahol a Nap és a közeli csillagok gravitációs hatása kiegyenlíti egymást. A másik szerint ott húzódik a határ, ahol a napszél dominál a csillagközi anyaggal szemben.

Az űrszondák először a Napot még hozzávetőleg gömbszerűen körülvevő úgynevezett belső lökéshullámfronton haladtak keresztül. Ezután is a napszél dominál, ám annak sebessége hirtelen lecsökken. A heliopauza régiójában ütközik a csillagközi anyag és a napszél. A Voyager–1 2004 decemberében, a Naptól 94 csillagászati egység (egy csillagászati egység 150 millió km) távolságban haladt át a belső lökéshullámfronton.

Az űrszonda idén júliustól olyan zónában haladt, ahol a Napból kibocsátott részecskék áramlási sebessége 20kilométer/ másodperc körüli volt, azaz harmada a korábbi – 2007 augusztusától mért – 60 kilométer/másodperc körüli értéknek. A kutatók szerint ekkor lépett be végleg a csökkent sebességű, demég napszél uralta zónába – azaz ekkor jutott a Naprendszer határvidékére. Jelenleg a Voyager–1 a Naptól 17,4 milliárd kilométerre van, rádióadása 16 óra alatt ér a Földre. A Voyager–1 másodpercenként 17 kilométeres sebességgel robog, lustább ikertestvére, a Voyager–2 mindössze 15 km/másodperc sebességgel halad – utóbbi nem is jutott olyan messzire, „alig” 14,2 milliárd kilométerre.

Harminchárom év alatt 17,4 milliárd kilométer
Harminchárom év alatt 17,4 milliárd kilométer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.