Bioüzemanyag: zsákutca?

Vasárnaptól egy jogszabály-változtatás nyomán hat százalékra nőtt a hazai üzemanyag-forgalomban a növényi eredetű energiahordozók aránya, 2020-ig pedig el kell érni a tízszázalékos részesedést. A bioüzemanyagok karrierje tehát látszólag sínen van – miközben egyre több a tudományos kétely azzal kapcsolatban, hogy valóban ez az út vezet-e a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A legújabb – de bizonyára nem az utolsó – szöget az IEEP (Institute for European Environmental Policy – Európai környezetpolitikai Intézet) novemberi tanulmánya ütötte bele az első generációs, vagyis élelmiszernövényekből nyert bioüzemanyagok képzeletbeli koporsójába. A tanulmány szerint az EU jelenlegi bioüzemanyagstratégiája (ehhez alkalmazkodva született meg a fent említett magyar jogszabály is) kifejezetten káros a környezetre. A dokumentum szerint az unió 2020-ig átlagosan 9,5 százalékos bioüzemanyag-részarányt kíván elérni, aminek 95 százaléka élelmiszernövényekből származna, és ez nagyjából kétszer annyira veszélyezteti a klímát, mintha maradnánk a fosszilis üzemanyagoknál.

Az első olvasásra meglepő állítást a tanulmány részletes számításokkal támasztja alá.A kulcs az ILUC (idirect land use change – közvetett földhasználat-változás), vagyis az erdők, gyepek és egyéb természetes élőhelyek elpusztítása, ezek ugyanis sokkal több szén-dioxidot köt(né) nek meg, mint a helyükbe ültetett, csak pár hónapon át tenyésző energianövények. Az ILUC hatását eddig nem vették figyelembe a bioüzemanyagok környezeti hatásának kiszámításakor, a mostani az első komoly vizsgálat, amely érdemben számol vele. De vannak más fontos tényezők is, amelyeket eddig kihagytak a kalkulációból. Nem készült eddig egyetlen olyan hiteles életciklus-elemzés sem, amely tartalmazná az agroüzemanyagok teljes energiamérlegét. Itt a hangsúly a „teljes” szón van: az energianövények termesztéséhez, feldolgozásához, a műtrágyagyártáshoz, a nyersanyag és a köztes termékek szállításához rengeteg foszszilis üzemanyagot használnak fel, és a teljes mérlegbe az egész folyamat során keletkező üvegházgáz-mennyiség beletartozna. Az eddigi számítási kísérletek szerint nem teljesen egyértelmű, hogy a benzinkútnál megvásárolt bioetanol egyáltalán tartalmaz-e olyan „tiszta” energiát, amely valóban a fotoszintézis során keletkezett (ez a nettó energiamennyiség az energianövények és a felhasznált foszszilis tüzelőanyagok energiatartalmának különbsége lenne, amennyiben az előbbi nagyobb az utóbbinál).

A közgazdasági számítások mindenesetre a bioüzemanyagtermelés fenntarthatatlanságára (és így közvetve a negatív energiamérlegre) utalnak. Kukoricából vagy búzából csak úgy éri meg etanolt gyártani, hogy a termesztéshez használt gázolaj adója visszaigényelhető, az igénybe vett földek után területalapú támogatás jár, a műtrágya olyan országokból érkezik ahol mesterségesen alacsony az energia ára, az etanolüzemek építését pedig beruházási dotációkkal segítik. Ha ezek a nyílt és rejtett támogatások nem lennének, az etanoltermelés kész ráfizetés lenne – valószínűleg éppen azért, mert nem hoz létre jelentős mennyiségű új energiát.

A kutatók – elsősorban a zöldek nyomására – most azt javasolják, hogy az energianövények üzemanyag-tartalmából minden esetben vonják ki a bioüzemanyagok előállításához használt fosszilis energia mennyiségét, és csak a „tiszta megújuló energiatartalom” után adjanak bárminemű támogatást. A jelenlegi rendszer ugyanis épp azt gátolja, ami az egész energiareform valódi célja lenne: a második és harmadik generációs (vagyis cellulózból, illetve mikroorganizmusok segítségével gyártott), valóban zöldnek és megújulónak számító növényi üzemanyagok versenyképessé válását.

Bizonytalan tiszta energia
Bizonytalan tiszta energia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.