Szorul a Google?

Az Európai Bizottság informatikakartell-vizsgálatainak a Microsoft gyakran a főszereplője, a Google pedig a lelkes közönsége szokott lenni, ezúttal azonban fordult a kocka: a testület a Google-t szorongatja a keresőpiacon elkövetett (vélelmezett) visszaélésekért.

A bizottsághoz a Google konkurenseitől számos panasz érkezett a keresőóriás piaci magatartásával kapcsolatban. A bejelentést a Microsoft-leány Ciao, az Ejustice.fr és a Foundem tette kilenc hónappal ezelőtt. Panaszuk szerint a Google a keresési eredmények megjelenítésekor előnyben részesítette egyes fizetős partnereit és azok szolgáltatásait, értelemszerűen a háttérbe szorítva (vagyis a találatok között lejjebb sorolva) az ő ajánlatukat és hirdetésüket.

Mint ismeretes, a Google kétféle típusú találatot közöl, amikor egy-egy kifejezésre rákeresünk. Az élen, illetve a képernyő jobb szélén az adott kulcsszóhoz passzoló fizetős találatok vannak, megkülönböztető jelöléssel (ezek ugyanis valójában hirdetések).

A másik kategóriába az algoritmusalapú találatok tartoznak, amelyeket a keresőprogram elvileg „vakon”, pusztán az adott oldalak relevanciája szerint rendez sorba. Az Európai Bizottság most azt vizsgálja, hogy valóban matematikai algoritmuson alapult- e a sorrend, vagy a Google visszaélt a piacipozíciójával, és szándékosan háttérbe szorította egyes partnereit vagy konkurenseit. Amenynyiben a vétkesség bebizonyosodik, a büntetés akár az éves árbevétel tíz százalékára is rúghat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.