Ultrahanggal felturbózott gyógybuborék

A véráramba került levegő közismerten életveszélyes szövődmények forrása lehet. Ám az apróbb, mikroszkopikus nagyságú légbuborékok épp ellenkezőleg, gyógyíthatnak is. Vérrögöt oldhatnak fel, gyógyszert juttathatnak el a szövetekhez.

Búvárok rettegett betegsége a keszonbetegség. Ha hirtelen jönnek fel a mélyből, és gyorsan esik a nyomás, a vérbe kerülő gázok oldékonysága csökken, melynek következtében a véredényekben gázbuborékok keletkeznek. Ezek eltömeszelik a kapillárisokat (hajszálereket), s ez szervelhalást, elsősorban tüdőembóliát okoz.

Ugyanakkor a nagyságrendekkel kisebb, mindössze 2-6 mikron átmérőjű mikrobuborékok (a mikron a milliméter egyezred része) simán átjutnak a jóval nagyobb, átlagosan 80 mikronos kapillárisokon. Az apró gázbuborékokat, ultrahanggal kombinálva, eddig is felhasználták a medicinában, de nem a terápiában, hanem a betegségek felismerésében. A módszert kontrasztharmonikus vagy transzharmonikus ábrázolásnak (contrast harmonic imaging, CHI) hívják. A bonyolult kontrasztanyagos eljárás lényege az, hogy a véráramban juttatott, hét mikronnál kisebb mikrobuborékokat ultrahanggal bombázzák. Hatására a buborékok oszcillálni (rezegni) kezdenek, és az ultrahangos készülék képernyőjére kerülő jelek felerősödnek. Így sokkal jobban ábrázolódnak az addig alig észlelhető képletek, szövetek, és nehezen elérhető szervrészletek, apró véredények is kimutathatóvá válnak.

Mára esély nyílt a mikrobuborékok terápiás felhasználására. Kiderült, hogy a mikrobuborékok képesek nagyobb molekulák, így gyógyszerek szállítására is. A módszer szépséghibája: nem világos, ezt hogyan csinálják. A magukat nem kevés öniróniával „buborékközösséghez” tartozó kutatók egyik jeles képviselője, Eleanor Stride, a University College London kutatásvezetője a NewScientistnek őszintén bevallotta, hogy „bár tudjuk, hogy a mikrobuborékok fokozzák a sejtek gyógyszerfelvevő képességét, fogalmunk sincs, ez milyen élettani mechanizmuson keresztül valósul meg”.

Tudományos magyarázat ide vagy oda, a kutatók bebizonyították, hogy a mikroszkopikus nagyságú gázgömböcskék valóban csodákra képesek. Stride és munkatársai legutóbb egy San Diegóban rendezett ultrahangos kongresszuson mutatták be, hogyan juttattak kísérleti egerek tüdőszövetébe mikrobuborékokhoz kötött és ultrahanggal stimulált, fénykibocsátó anyagokat.

Egy másik kísérletükben áttörték az vér-agy gátat! A központi idegrendszernek azt a védőmechanizmusát győzték le, amely meggátolja, hogy a nagyobb molekulák (gyógyszerek is) átjussanak a véráramból a központi idegrendszerbe. Ám ha ezeket a relatíve nagy anyagokat ultrahanggal aktivált mikrobuborékokhoz kötik, előbb-utóbb kimutathatóvá válnak az agy állományában. Ezzel megnyílt az út egy sor súlyos idegrendszeri betegség gyógyítása előtt.

A mikroszkopikus nagyságú gázbuborékok alkalmazásának újabb területe a stroke, az agyvérzés. Az ohiói University of Cincinatti kutatói a Circulation nevű szaklapban ismertették azon állatkísérletüket, melyhez xenont használtak fel. E gáz védi az idegsejteket és serkenti a vérellátásukat. A xenont mikrobuborékokhoz kötötték, majd beadták stroke-on átesett patkányoknak. A rágcsálókban a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan kisebb volt az agykárosodás.

Andrej Alexandrov, a birminghami University of Alabama kutatója humán kísérletekbe is belevágott. A stroke-ot követő három órán belül –amikor a kezelés a leghatásosabb – a betegek egyik csoportjának egy humán szöveti plazminogén aktivátor (tpA) nevű, vérrögöt feloldó gyógyszert adott be, a páciensek másik felénél pedig ugyanezt a szert ultrahanggal stimulált mikrobuborékokkal együtt alkalmazta. Ez utóbbi csoportban a páciensek 67 százalékánál állt helyre a normális agyi vérkeringés, míg a „sima” tPA-t kapottaknál ez az arány csupán 33 százalékos volt. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a mikrobuborékos tPA-t kapottak csoportjában voltak újabb, halálos kimenetelű agyvérzéses esetek is. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy ennek maga az alapbetegség vagy az intenzív kezelés volt az oka, ezért felfüggesztették a kísérleteket. Közben pedig a nagy dózisban használt mikrobuborékok újabb – ezúttal roncsoló – hatásának kihasználásával is próbálkoznak. Ígéretes kísérleteket folytatnak nemcsak vérrögök felszámolására, de daganatok, sőt vesekövek feloldására is. A jövő fogja megmutatni, hogy mennyire sikeresen.

Légbuborékok a vérben – viszik a gyógyszereket
Légbuborékok a vérben – viszik a gyógyszereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.