Négy lábon járt a dinóembrió

Különleges embriókat preparáltak ki kanadai kutatók Dél-Afrikában, 1976-ban talált és azóta feldolgozatlanul, egy gyűjteményben porosodó dinoszaurusztojásokból.

Különleges embriókat preparáltak ki kanadai kutatók Dél-Afrikában, 1976-ban talált és azóta feldolgozatlanul, egy gyűjteményben porosodó dinoszaurusztojásokból. (Erre mondják sajátos öniróniával a muzeológusok, hogy a legjobb leleteket a múzeumok raktáraiban lehet felfedezni.) Robert Reisz, a Torontói Egyetem paleontológusprofeszszora és munkatársai a jura időszak elején, mintegy 190 millió éve élt Massospondylus fosszilizálódott tojásait vizsgálták meg, majd preparálták nagy felbontású mikroszkóp alatt, és nagy valószínűséggel a legidősebb szárazföldi gerinces embriókat tárták fel.

A Massospondylus a proszauropodák csoportjához tartozott, melyekből a szauropodák, vagyis a nagy termetű, négylábú, hosszú nyakú dinoszauruszok kifejlődtek. Az embriók olyan kiváló állapotban őrződtek meg a tojásokban, hogy maradványaikból igen jól lehet következtetni fejlettségi állapotukra és fizikai tulajdonságaikra. A csontosodás szintje alapján okkal feltételezik, hogy az embriók közel voltak a kikeléshez, ám ez valamilyen okból mégsem történt meg. A mintegy 20 cm hosszú embrióknak viszonylag hosszú mellső végtagjaik voltak, fejük meglepően nagy, ami arra utal, hogy kikelésük után teljesen mások lehettek, mint fajuk kifejlett egyedei. A felnőtt állatok mellső lábai ugyanis, amint ezt a csontmaradványaikból tudják, rövidek voltak, a nyakuk hosszú, fejük pedig a nagy, 5 méter körüli testhosszukhoz képest aránytalanul kicsi.

A kikelt kis dinoszauruszok egyéb tulajdonságaikban is erősen különböztek a szüleiktől. A kicsik a két lábon járó kifejlett állatokkal ellentétben mind a négy lábukat használták járáshoz. Miközben idősödtek, nyakuk és a hátsó végtagjaik gyorsabban növekedtek, mint a mellső lábak és a fej. Egy szempontból legalábbis, ezek a dinóbébik némi hasonlóságot mutatnak az emberhez: kölyökkorukban még esetlenek, gyengék voltak, fogaik is később nőttek ki, s mindez arra utal, hogy egy ideig szülői gondoskodásra szorultak. Ha csakugyan így volt, ez a legősibb dokumentált példa az állatvilágban a szülői gondoskodásra.

Fantáziarajz a Massospondylus embrióról (készítette: Heidi Richter) és egy kipreparált csontváz fotója
Fantáziarajz a Massospondylusembrióról (készítette: Heidi Richter) és egy kipreparált csontváz fotója (fotó: Diane Scott)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.