Áttörés a megelőzésben: véd az AIDS-től a tabletta

Évek óta a legnagyobb áttörésről beszélnek szakemberek a HIV-megelőzésben egy már alkalmazott pirula eredményei kapcsán.

Ha soha nem mulasztják el, és mindennap tisztességgel beszedik, 95 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet az AIDS-hez vezető vírussal szemben a Truvada tabletta – állapították meg egy négy földrészen, mintegy 2500 meleg férfira kiterjedő kutatás eredményei nyomán. Laboratóriumi kutatók és a betegség megelőzésével foglalkozó szakemberek az elmúlt évek legnagyobb áttöréséről beszélnek; az eredeti tanulmányt, amely a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban jelent meg, a The New York Times és a The Washington Post is címlapon ismertette szerdán. – Fel fogja gyorsítani a megelőzés forradalmát – nyilatkozta Michel Sidibé, az ENSZ égisze alatt működő UNAIDS ügyvezető igazgatója az eredményekről, amelyek közlését a keddi AIDS-világnap elé időzítették.

A napi dózist elhanyagolók körében is 44 százalékos védettséget igazoltak a Truvadánál a placebót szedett kontrollcsoporthoz képest. A pirulát 2004-ben hagyta jóvá az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság, amely két antiretrovirális hatóanyag, a tenofovir és az emtricitabin 3:2 arányú elegyéből áll, és az ún. kitettség előtti profilaxis (PrEP) stratégiájának részeként alkalmazzák a megelőzésben – mégpedig a férfiak körében úttörően. Ezt a kevésbé toxikus hatóanyagok kifejlesztése tette lehetővé pár éve. A Truvada előnyének tartják, hogy alkalmazása nem igényli a szexuális partner együttműködését, így például nemi erőszak esetén is biztosítja a védelmet. Szakemberek rámutatnak, hogy nők, illetve heteroszexuális kapcsolatok esetében még bizonyítani kell a szer kedvező hatását, ugyanakkor megjegyzik: orvosilag semmi nem szól ez ellen, hiszen a Truvada a vérben, nem pedig a nemi szervekben támadja meg a vírust.

Az Egyesült Államokban élő 1,1 millió HIV-fertőzött csaknem felét teszik ki a meleg vagy biszexuális férfiak, és fertőzöttségi rátájuk több mint 15 éve folyamatosan nő. Évi 365 pirulával számolva a Truvada 13 ezer dollárba (3,67 millió Ft) kerül Amerikában, de a harmadik világ országaiban a generikus változatok „fillérekért” is beszerezhetők. Más kérdés, hogy a globális megelőzés súlyos pénzkérdés, és – mint az amerikai sajtó rámutat – igen kedvezőtlenül alakul a nemzetközi segélyezés büdzséje. A világ 33 millió vírusfertőzöttje közül csak ötmillióan jutnak antiretrovirális szerekhez. „Több százmillió afrikai, kelet-európai és ázsiai veszélyeztetett is részesedhetne a profilaxisból, ez azonban dollártízmilliókba kerülne.” Az ENSZ kedden közölt éves AIDS-jelentése szerint az új HIV-fertőzöttek aránya tavaly ugyan egyötödével csökkent a 90-es évek végének növekedési rátájához képest, de így is 2,6 millió fővel többen hordozzák az immunhiányos kór vírusát, mint 2008-ban.

Idén látványosan emelkedni kezdett Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma. A tavalyi 140 fertőzéshez képest idén csak az első fél évben 105 fertőzöttet regisztráltak. Egyre több a heteroszexuális fertőzött, és a párcsere (swinger) klubok látogatói is felbukkantak a rizikócsoportok között. A tendencia egyébként folyamatos növekedést mutat: az új HIV-fertőzések száma 2006-ban még csupán 81 volt, 2007-ben 119-re, tavaly pedig 140-re nőtt. Miután a fertőzések eloszlása egy-egy éven belül általában egyenletes, a szakértők arra számítanak, hogy az új HIV-fertőzöttek száma 2010 végére – minden eddigi rekordot megdöntve – átlépheti a 200-at. Az emelkedés egyik oka, hogy nőtt az elvégzett szűrővizsgálatok száma. Az első fél évben regisztrált fertőzöttek között 81 férfi és 15 nő van (a többiek nemét nem ismerjük, mert anonim szűrésen vettek részt). A rendelkezésre álló adatok szerint 76-an homovagy biszexuálisok, 8-an heteroszexuálisok. Egyetlen új fertőzöttről sem tudható, hogy vérátömlesztés vagy intravénás droghasználat során fertőződött-e meg. 1985 óta összesen 1877 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, egynegyedük nem magyar állampolgár.

Egy újabb kék tabletta. A férfierőt növelő gyógyszerhez hasonló lesz a sikere?
Egy újabb kék tabletta. A férfierőt növelő gyógyszerhez hasonló lesz a sikere?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.