Nem csak szárnyakat ad...

A nyolcvanas évek közepén indult hódító útjára az energiaital-biznisz. A nagy mennyiségű cukrot és koffeint tartalmazó italféle lehetséges káros hatásaival egyre több tanulmány foglalkozik.

A népszerű energiaitalok alkohollal való kombinációja káros következményekkel járhat – állapították meg amerikai kutatók. Az energiaitalok koffeintartalma 70–200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40–120 milligramm koffein található. Kétszáz milligrammnyi koffein már szapora szívverést, hányingert, szédülést is okozhat. A koffeinhez könnyen hozzászokik a szervezet, tehát azonos hatás eléréséhez mind több anyagra van szükség. Az energiaitalok másik jellemzője a magas cukortartalom. Éppen a veszélyek miatt született hazánkban az a szakmai állásfoglalás, hogy tizennyolc éves kor alatt nem ajánlott az energiaitalok fogyasztása.

Az energiaitalokra és összetevőikre vonatkozó, 1986 és 2010 között született orvosi tanulmányokból is az derült ki, hogy az energiaitalok növelik a vérnyomást és a szívritmust. Több országban azért tiltották be a Red Bullt, mert egy állatkísérletben azt találták, hogy az energiaital egyik adalékanyagával, a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk. A vizsgálatot végző John Higgins (Texas egyetem) és csoportja az embernél is kapcsolatot talált a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között. (A Red Bullt 1997-ben nálunk is betiltották, de 2000-től újra kapható.)

A taurin jelentős szerepet játszik a szervezet energiagazdálkodásában. Hatásos a stresszes, túlterhelt szervezet számára, fokozza a szellemi tevékenységet. A szervezet pontos taurinszükséglete nem ismert, de az sem, hogy létezik-e túladagolás.

A kutatók szerint az energiaitalokat fogyasztó sportolóknak arra kell ügyelniük, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat. A nem sportolók napi egy doboz energiaitalnál ne igyanak többet, illetve azt soha ne keverjék alkohollal, és mozgás után igyanak sok vizet; a magas vérnyomással élő emberek pedig teljesen kerüljék fogyasztását!

Az amerikaiakhoz hasonló eredményre jutott tavaly az ausztrál adelaide-i egyetem és kórház közös vizsgálata. Az ausztrál kutatók szerint már egyetlen doboz Red Bull is növeli a vér alvadékonyságát és a vérrögök kialakulásának veszélyét. Ha egy egészséges ember megiszik egy doboznyi energiaitalt, akkor állapota a keringési rendellenességekkel küzdőéhez lesz hasonló. Az idősebb, keringési betegségben szenvedőknek mindenképpen kerülniük kell a túlzott italfogyasztást. A Red Bull visszautasította, hogy terméke veszélyes lenne. A vállalat szerint már számos vizsgálat igazolta az energiaital biztonságosságát.

Nagy divat mostanában az energiaitalok úgynevezett shot változata, amely a szokásos 250 milliliteres mennyiség helyett mindössze 1-2 kortynyi energiaitalt foglal magában, ebbe viszont nagyjából ugyanannyi tau rint és koffeint sűrítenek, mint egy hagyományos 250 milliliteres energiaitalba.

2009-ben 3,5 milliárd doboz Red Bullt adtak el. A csomagolásra egyébként most is rá van írva, hogy nem ajánlott napi két doboznál többet fogyasztani belőle. A gazdasági válság ellenére az energiaitalok piaca tavaly is dinamikusan, 20–25 százalékkal bővült.

Széles választék
Széles választék, energia, ital
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.