Anyatejcukrok – ipari méretekben
Kutatások igazolták, hogy az anyatejben lévő csaknem 130-féle, literenként 12–15 gramm mennyiségben előforduló speciális összetett cukor (oligoszacharid) jelentős szerepet játszik az újszülött védelmi rendszerének fejlődésében. Biológiai aktivitásuk révén befolyásolják a bélflóra kialakulását, az emésztőrendszer működését, és erősítik az immunrendszert. Kimutatták ezeknek a cukroknak az antibakteriális és antivirális hatását is: a bélflórában csökkentik a káros baktériumok számát, miközben növekszik a hasznos (bifido) baktériumok mennyisége. Az anyatejben lévő cukrok meggátolják, hogy a betegséget okozó baktériumok hozzákötődjenek a sejtfelülethez, s bejussanak a sejtbe. Ezáltal csökken a fertőzések veszélye, s erősödik a baba immunrendszere. Eddigi ismereteink alapján úgy tudtuk: a szoptatás pótolhatatlan, és tökéletesen nem helyettesíthető a mesterséges táplálással. Ez a nézet azonban, úgy tűnik, már a múlté.
Öt nemzetközi hírű szénhidrátkémikus, köztük a magyarausztrál állampolgárságú Dékány Gyula, Glycom néven céget alapított 2005-ben Dániában azzal a céllal, hogy az anyatejben található szénhidrátok és azok köztitermékeinek, kiindulási anyagainak vizsgálatával kutatás-fejlesztésbe kezdjenek: szintézisutakat keresnek, s előkészítik a kifejlesztett technológiák ipari alkalmazását is. Glycom Hungary Kft. néven 2007-ben létrehozták magyarországi leányvállalatukat, melynek feladata, hogy menedzselje az itt folyó K+F projekteket, kapcsolatokat építsen ki itteni intézményekkel, kutatókkal, cégekkel. Jelentős együttműködés alakult ki a Kémiai Kutatóközpont számos csoportjával, a Debreceni Egyetemmel, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, a Central Pharma Kft.-vel, az Első Vegyi Industria Zrt.-vel és a Wessling Hungary Kft.-vel. A kooperáció eredményeképpen lehetővé vált az, ami e természetes, biológiai gyógyszerek kutatásának eddig határt szabott (hiszen kereskedelmi forgalomban csak korlátozott mennyiségben és drágán lehetett anyatejhez jutni): a Glycomnak sikerült kidolgoznia e cukrok gyártási technológiáját. Olyan kémiai és enzimatikus eljárásokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik az anyatejben található cukrok több mint a felének szintetikus úton történő előállítását. Különböző cukrokat kémiai eljárásokkal úgy módosítottak, hogy a folyamat végén az anyatejben található, azokkal szerkezetileg azonos, élelmiszer-biztonsági és gyógyszerminőségi követelményeknek megfelelő cukrok keletkeztek.
Keleti Ágnes, a magyar leányvállalat másik ügyvezető igazgatója elmondta: a tejcukrok klinikai mintái elkészültek, ezeket most vizsgálják. Ezt követi a technológiai fejlesztés és az optimalizálás szakasza. Ha ez sikeres, lehetővé válik a tömegygyártás is. Ez azonban rendkívüli kapacitást követel. A kutatást támogatja a világ egyik legnagyobb multinacionális cége, a Nestlé, ám a speciális, anyatejben található cukrokkal kiegészített csecsemőtápszerek iránti várható óriási kereslet világszerte újabb gyárak építését vonja maga után. Mivel hazai kutatók és cégek is kivették részüket ebből a nemzetközileg igen jelentős újításból, magyarországi üzemek létrehozásáról sem kellene lemondanunk – véli az ügyvezető. Véleménye szerint ez biztosan megtérülő beruházás lenne, hiszen évi több ezer tonnás bébitápszerigényt kell majd világszerte kielégíteniük a gyáraknak.