Keserű spray-ből lehet asztma elleni szer

Bármilyen furcsán hangzik, nemcsak a nyelvben, de a tüdőben is találtak ízérzékelő receptorokat, azaz idegvégződéseket. Csakhogy amíg a szájban a keserű íz negatív érzetet vált ki, addig a tüdőnek kifejezetten jót tesz: a „keserűreceptorok” ingerlése tágítja a hörgőket.

Erre a meglepő következtetésre jutottak amerikai tudósok, akik a Nature Medicine nevű szaklapban ismertették kutatási eredményeiket. Deepak Deshpande és munkatársai a baltimore-i Maryland School of Medicine kutatói a hörgő izomfalának szövettani szerkezetét tanulmányozták, és eközben véletlenül, mintegy „mellékleletként” felfedezték, hogy a hörgőkben egy TAS2R50 rövidítésű ízérzékelő receptor is kimutatható.

Ugyanilyen szerkezetű receptor található a nyelv érzékelő bimbóiban is: ám ott védő szerepe van. Amikor keserű anyag ingerli a nyelvet, ez a receptor ingerületbe jön és az inger az agy ízlelő központjába, onnan pedig az agykéreg egyéb központjaiba jut. Az idegrendszer mozgósítja a szervezet védekezőrendszerét, hogy meggátolja a további keserű – többnyire romlott ételből, vagy egyenesen mérgező anyagokból származó keserű anyagoknak a szervezetbe jutását.

A hörgőkben felfedezett receptorokban, a keserű íz által kiváltott inger nem jár be ilyen hosszú utat az idegpályákon át, hanem helyben, a légutak simaizmára hat. Méghozzá pozitív módon: mint egér-, majd humán kísérletekkel is bebizonyították különböző gáznemű keserű anyagok belélegzése során a hörgők – kitágulnak. Azaz a keserű anyagok és a receptor találkozása asztmaellenes gyógyhatással bír!

Emlékeztetőül: asztmában a beteg azért zihál, kapkodja a levegőt, fullad, mert a kishörgők átmérője átmenetileg beszűkül, és kevesebb levegő jut a tüdőbe. Ennek három patofiziológiai oka van: megduzzad, megvastagodik a hörgőket bélelő nyálkahártya, sűrűbbé, tapadósabbá válik a hörgőváladék, és ami a legfontosabb – görcsbe rándulnak, összehúzódnak a hörgők falkában lévő apró simaizmok. Az izomgörcs megszüntetése az asztma elleni szerek legfontosabb feladata –és a keserű anyagok épp ezt érik el, a frissen felfedezett TAS2R50 receptorokra hatva. Ellazítják a hörgőfalak simaizmát, ezzel kitágítják, több levegőt eresztenek a tüdőbe. Hatásuk jóval erősebb több, az összehasonlító vizsgálatba bevont, hagyományos asztmaellenes szernél.

Az ízérzékelő receptorok szokatlan helyének és reakciójának felfedezője, Deepak Deshpand a Nature Medicine-nek elmondta, hogy reális esély nyílt gyökeresen más hatásmechanizmusú, az ízérzékelő idegvégződésekre ható asztma elleni gyógyszerek előállítására. Ezeket inhalátorkészülékek vagy spray-k formájában lehet majd a szervezetbe juttatni.

Ehhez persze további kísérletekre van szükség. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a szervezet milyen meglepetéseket tartogat még a kutatók és a gyógyítók számára is.

Kitágítja a hörgőket
Kitágítja a hörgőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.