Pihekönnyű, mégis izmos

Olyan netbookot dobott piacra az Apple, amely esetében még a Windows-hívek is vitatják e kategóriát, és állítják: az apró szerkezet sokkal inkább teljes értékű számítógép.

A cég ugyanis megújította a pihekönnyű Macbook Air sorozatát, a korábbi modell megizmosodott, miközben piacra dobtak egy kisebb 11,6 inches verziót, szerényebb hardverekkel, amely pár grammal nehezebb, mint egy kiló. Viszont, a tesztelők szerint szó sincs csökkentett teljesítményről, mint a netbookok esetében.

Az órajel ugyan csak 1.4 GHz (a netbookokban 1.6-os Intel Atomok dolgoznak), de a Core 2-es egy igen fejlett architektúra, s az alacsony fogyasztást nem rendelték alá teljesen a teljesítménynek, mint a netbookok esetében. Ráadásul grafi kus képességei is jók, ezért a gép teljesítménye szinte nem marad el egy belépő szintű Macbook tudásától, s még az üzemideje is 4-5 óra között áll meg. Ráadásul, e modellnél is maradt a koncepció, miszerint a vázat egyetlen alumíniumtömbből készítik, így a készülék minősége és masszív volta is megmaradt, a pihesúly ellenére.

A gépben nincs vincseszter, azt fl ash drive helyettesíti, az olcsóbb változaton szerény 64 GB, a drágábban 128, valószínűleg ez lesz a népszerűbb. Ezzel a megoldással nemcsak a készülék súlyán és fogyasztásán spóroltak, de a rendszer startidején is, amely tíz másodperc alatt megbirkózik a feladattal.

Kihasználva az új sorozat multimédiás képességeit, megújult az iLife programcsomag is, amelybe az Apple a multimédiás programjait csomagolja bele, kezelve így a zenéket, képeket, videókat stb. – A képnézegető nem aratott osztatlan sikert, mert a teljes képernyős mód valójában nem az, mert alul és felül is van egy csík, ami eddig nem volt – értékel Magyarósi Csaba, az Appleblog egyébként szakújságíró szerzője. De rengeteg hasznos újítást is tud az új 11-es verzió. Például, a fotókon felismeri az arcokat, s ha már valakit megtanítottunk neki, automatikusan betaggeli a többit is, de használja a földrajzi megjelölést és minden mást.

Ráadásul, immár a Facebook kapcsolattal mindez egy utasítással kerülhet fel a közösségi hálóra, rengeteg időt megspórolva a felhasználóknak. A videószerkesztő és -rendező funkció is jobb lett, míg a zeneszerkesztő képes felismerni és korrigálni az otthoni amatőr felvételek esetén az ütem, vagy épp a hangnemtévesztést. Mindezt ráadásul pillanatok alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.