Díjnyertes a virtuális építészeti túraoldal

Építészeti túraoldal Budapestről és Pécsről – www.artur.org.hu. A furcsa szóösszetétel egy egyedülálló kezdeményezést takar. Különleges, bárki számára elérhető interaktív weboldalt és mobil alkalmazást, ami 120 kortárs épületet mutat be, valóságos séta és az internet összekapcsolásával, magyar és angol nyelven.

A honlap több mint 600 induló közül nyerte el a World Summit Youth Awardot, New Yorkban, az ENSZ közgyűlése alkalmával. Ezzel szinte egy időben kapta meg az EUROPRIX Multi media Awards Quality Seal elismerését is.

A Kortárs Építészeti Központ 2009 tavaszán döntött egy olyan hiánypótló internetes adatbázis létrehozása mellett, amely virtuális és valósan is végigjárható séták formájába szervezi a kortárs magyar építészet legjobb alkotásait.

Ez lett a www.artur.org.hu, egy mókásan hangzó név, mely „az ARchitecture: építészet és a ToUR: kirándulás, túra” szavak összetételéből alakult.

Kovács Dániel művészettörténész, a KÉK kurátora szerint a kiválasztásban fontos volt, hogy az épület képezze le az elmúlt évtizedek stiláris és funkcionális sokféleségét; legyenek ezek élményszerűek annak is, aki nem tud bejutni az épületbe. És persze legyenek könnyen megközelíthetőek és viszonylag közel egymáshoz, hisz séta- és kerékpáros túrákról van szó.

Elsősorban a történelmi belvárosok területén vezetnek a túrák. Van külön útvonal kutyásoknak, kerékpárosoknak, időseknek, kerekes székeseknek, babakocsisoknak.

Az artur.org.hu különlegességét nemcsak a témája, hanem a kivitelezési módja is tovább fokozza. A honlap ugyanis a magyar fejlesztésű online Prezi nevű programra épül. Ez egy Flash alapú prezentációkészítő, több síkban és dimenzióban tud bemutatókat készíteni és így meglepő effektekkel hívta fel magára világszerte a figyelmet –sikerrel. – „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az artur az egyik első, teljesenPrezi alapúhonlap. Lényegében minden tartalom elérhető egyszerű zoomolással (ráközelítés), de azért elhelyeztünk egy hagyományos menürendszert is a bal felső sarokban” – mondta Kovács Dániel. A honlap különlegesség, de azért hasonló külföldi példák vannak (például a KÉK részvételével fejlesztett osztrák http:// nextroom.at), ám azok néhány jelentős dologban különböznek: csak a szakmának szólnak vagy fizetősek stb. – mondja Kovács Dániel.

„Az oldal jelenleg másfél éves fejlesztés eredménye, körülbelül hatan dolgoztunk rajta. A munka nagy részét a Kitchen Budapest és a Visual Minds munkatársai végezték, míg az egyedi grafikai arculat

Sirály Dóri dizájner munkájának köszönhető.

A fejlesztés egyébként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával készült el.

Arra a kérdésre, hogy milyen irányba lehet továbbfejleszteni az alkalmazást, Kovács Dánel ezt válaszolta:

– Inkább autós útvonalakat szeretnénk még, a külső városrészekben ezeknek lenne igazán értelme, valamint a tömegközlekedést kombinálni a sétával – persze a meglévők bővítése mellett. Ha forrásaink lehetővé teszik, szeretnénk további nemzetközi bemutatkozásokon részt venni, és persze a hazai körökben is keressük az ismertséget – pl. az építészhallgatók, turisták, középiskolások körében, de nyitottak vagyunk mások megkereséseire is.

A World Summit Youth Award (WSYA – www.youthaward.org) versenyről

A versenyt 2005 és 2009 után idén harmadszorra hirdették meg, az ENSZ 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Céljaihoz (Millennium Development Goal, MDG) kapcsolódóan. A nemzetközi zsűri olyan harminc év alatti kreatív fiatalok jelentkezését várta, akik magas színvonalú online projektjeikkel a Millenniumi Fejlesztési Célokban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódtak. A verseny hat kategóriában zajlott, az éhezés és a járványok elleni küzdelemtől az oktatáson és a kultúrán át a nemek egyenjogúsítását megcélzó projektekig. Az artur.org.hu a Create your Culture!– kategória három győztesének egyike lett a hatszáz nemzetközi induló közül.

Akár az épületekbe is benézhetünk a monitoron
Akár az épületekbe is benézhetünk a monitoron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.