Kiválóaz ELTE-s matek és fizika

Európa-szerte valamivel több mint 130 felsőoktatási intézmény biztosít kiváló kutatási feltételeket a mesterképzésben résztvevőknek és a doktoranduszoknak a biológia, a kémia, a fizika és a matematika területén.

Az „Excellence Group”-nak nevezett csoportbaMagyarországról egyedül az ELTE került be a matematika és a fizika területén.

A kiválasztás kritériumai között van a tudományos publikációk és az ezekre történő hivatkozások száma, a diákok és a tanárok mobilitása. Az is mérvadó volt, hogy az adott szakterületen dolgoznak-e olyan kutatók, akik Nobel-díjat nyertek. Arra is rákérdezett a felmérés, hogy milyen a mester- és doktoranduszképzés, a kutatási csoportok összetétele, a fakultások nagysága, mik a felvételi feltételek. A minősített intézményekben jelenleg tanuló diákok is véleményezték a tanulási feltételeket, így értékelésük a ma még csak érdeklődő diákokat is segíti. A CHE ExcellenceRanking 2010 tizenkilenc európai ország többmint 4500 kutatócsoportjáról tartalmaz adatokat.

A Gütersloh-ban (Németország) működő Felsőoktatási Fejlesztési Központ (CHE) független intézményként német és külföldi egyetemek és főiskolák adatai alapján évente kidolgoz egy felsőoktatási rangsort. A CHE ExcellenceRanking-minősítés révén a diákoknak lehetőségük nyílik a legjobb felsőoktatási intézmények Európa-szintű összehasonlítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.