Zöldre váltó fúrótornyok

Amerikai ökológusok arra figyelmeztetnek, hogy ideje lenne a települések közvilágításának tervezésekor az élővilágra gyakorolt hatást is figyelembe venni, mert a mesterséges fények veszélyesebbek, mint gondolnánk.

Régóta tudjuk, hogy a vonulási időszakban madarak milliói keringenek zavartan a nagyvárosok felett, mert a fények megzavarják őket a tájékozódásban. Előfordul, hogy addig köröznek, míg végül teljesen kimerülnek és a kivilágított magas épületeknek, vagy egymásnak ütköznek.

A fény a teknősöket is félrevezeti. A tengerparton gyakran rossz felé veszik az irányt, és a holdfényben úszó tenger helyett a szárazföld belseje felé menetelnek.

Nagy-Britanniában a vizsgálatok alapján a fények a denevéreket veszélyeztetik leginkább. A kis patkósdenevérek a közvilágításban gyakran használt nagynyomású nátriumlámpák miatt térnek le az alvóhelyük és táplálkozó helyük közötti megszokott útvonalaikról, és sokkal több energiát használnak fel egy kirepüléskor, mintha nem kacskaringóznának.

Kaliforniában összeszámolták egyetlen tévétorony halálos madáráldozatait. Az összesítés megdöbbentő eredményt hozott: 25 év alatt 189 faj 42 ezer egyede pusztult el a torony miatt. A New York-i Fordham Egyetem kutatója, Alan Clark mikrofonokat és radart vetett be, hogy nagyvárosi környezetben is követni tudja a madarakat. Úgy látta, hogy a sötétebb és csendesebb városrészeket preferálják, például szívesebben repülnek a Central Parkban lévő állatkert felett, mint a zsúfoltabb Little Italy, vagy a Harlem légterében. Azok a példányok, amelyek a jól kivilágított városrészekbe keveredtek, sokkal hosszabb utat jártak be, mint társaik, azaz valószínűleg eltévedtek.

A mesterséges fények ráadásul nem csak a városokban veszélyesek. A tengeri fúrótornyok fényei éppoly pusztítóak tudnak lenni, mint a felhőkarcolóké. A németországi Max Planck Intézet kutatói ezért most azzal kísérleteznek, hogy megváltoztatják a tornyok világításának színét.

A leggyakrabban használt fehér fény a vonuló madarak 80 százalékát eltéríti, miközben átszelik az óceánt. A vörös fény kicsivel kíméletesebb, míg a zöld már csak 27 százalékukra van rossz hatással, hisz ez a világítás már hasonlít a borongós időjárás természetes fényeihez. A legjobb a kék fény, ami csak a madarak 5 százalékát készteti irányváltásra, ennél a fénynél azonban nem tudnak a fúrótornyokon dolgozni. Valószínűleg a zöld világítás lesz az, amelyben kiegyezhetnek, mert úgy tűnik, ez még kellően kontrasztos ahhoz, hogy a munkások biztonságosan dolgozhassanak a fényénél.

Tökéletes megoldás egyelőre nincs, de a helyzet mindenképp javítható, ha a világítástervezésnél az ökológiai szempontokat is figyelembe veszik.

Kevésbé zavarja a tájékozódást a zöld fény
Kevésbé zavarja a tájékozódást a zöld fény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.