Új ragadozót találtak

Bebizonyosodott, hogy hat éve valóban új, korábban ismeretlen húsevő fajra bukkantak Madagaszkáron,amelyet a világhírű természettudós-író, Gerald Durrell után Durrell mongúznak (Salanoia durrrelli) kereszteltek el.

Az Afrika keleti partjainál elterülő hatalmas sziget már eddig is egészen egyedi növényés állatvilágáról volt nevezetes, hiszen ez a szárazföld mintegy ötvenmillió éve szakadt le a kontinensről, így egészen sajátos evolúciónak lehetett színtere. Számtalan olyan növényés állatfajt fedeztek már fel itt, amely a világon sehol máshol nem található.

Most a sziget középső részének keleti oldalán fekvő Aloatra-tó – a sziget legnagyobb állóvize – körüli mocsaras vidéken bukkantak rá a világ egyik legkisebb ragadozójára, a mindössze kölyökmacska méretű, alig több mint fél kilogrammot nyomó mongúzfajra. A mostani felfedezés jelentőségét növeli, hogy a szigeten utoljára negyedszázada bukkantak új fajra, a szélescsíkú mongúzra (Galidictis grandidieri).

Pontosabban, az apró jószágot már hat évvel ezelőtt megpillantották, sőt fényképenmeg is örökítették a Durrell Wildlife Conservation Trust nevű természetvédelmi szervezet kutatói. A zoológusok sokáig úgy hitték, hogy a már ismert barnafarkú mongúzzal (Salanoia concolor) van dolguk. A kutatók viszont gyanították, hogy eddig ismeretlen jószágra bukkantak, s gyanújuk abból fakadt, hogy a barnafarkú mongúz inkább a keleti esőerdőkben él, míg a Durrell mongúz akkor is éppen vidáman lubickolt az Aloatra-tóban, amikor először megpillantották. A befogott példány tanulmányozása és barnafarkú rokonával való összehasonlítása nyomán kiderült, a két mongúzfajnak eltérő a koponya- és fogazatstruktúrája, ráadásul mancsaik tappancsainak párnái is különböznek méretben és formában egyaránt.

Noha még mindig nagyon keveset tudunk az új fajról, az már most bizonyos, hogy a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajáról van szó. Pedig az Aloatra-tó és környező mocsarai páratlan élővilággal gazdagítják a Földet. A mezőgazdasági területek terjeszkedése, az erdőirtás következtében mind gyakoribb földcsuszamlások lassanként feltöltik a tavat. A tó vidéke idén már elvesztette egy lakóját: néhány hónapja röppent világgá a hír, hogy kipusztult az Aloatra-vöcsök (Tachybaptus rufolavatus). A kutatók most együttműködést keresnek a környék lakóival a helyi élővilág védelmére.

Az alig fél kilós Durrell mongúz
Az alig fél kilós Durrell mongúz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.