Vigyázat: lézerceruza!

A lézerceruzák szabad forgalmazásának felfüggesztését kéri a német mentőszolgálat, mivel csak az idén eddig 82 lézeres támadás történt utasszállító repülőgépek ellen Németországban.

A mindennapokban ritkán látni a jellegzetes lézerfényt, a furcsán mesterséges hatású, pálcaszerű nyalábokban terjedő káprázatot. Míg a készülékekben rejtve dolgozó lézernek számtalan alkalmazása van, a szabadon látható lézerfény többnyire csak szórakoztatásra szolgál, éjszakai diszkók költséges kellékeként festi színesre az eget. A lézeres mutatópálca, vagy más néven lézerceruza ilyen, tanároknak, előadóknak jelent segítséget, hiszen akár a hallgatóság háta mögül is rámutathatnak vele a vetített prezentáció bármilyen ábrájára, szövegrészletére.

A korlátozás nélkül megvásárolható nagyobb teljesítményű lézerceruzák illetéktelen kezekbe kerülve azonban komoly baleseteket okozhatnak. A lézerfényt nagy távolságból, akár több ezerméterről bármilyen célpontra rá lehet irányítani, megzavarva vele repülőgépek, helikopterek pilótáit is. A német szövetségi légiközlekedési hatóság szerint az idén eddig 82 ilyen lézeres támadás történt.

Ismeretlenek lézerrel világítottak több utasszállítóra leszállás közben a Berlin-Schönefeld repülőtér környékén, és volt olyan mentőhelikopter, amelynek vezetőit idén nyáron már öt alkalommal vakította el lézersugár. A pilóták vakító zöld fényről számolnak be, a fájdalmas világosságot pedig akár percekre teljes sötétség követi. A megtámadott helikopterben ülőket percekre elvakíthatja a fény, a pilóta elvesztheti a kontrollt a gép fölött, ami akár le is zuhanhat. Magyarországon is indult már eljárás lézeres repülőgép-zavarás miatt. Idén nyáron a ferihegyi és a szegedi repülőtér környékén is sikerült elfogni azokat, akik a közlekedés biztonságát veszélyeztették lézereszközökkel.

A Német Szemészeti Társaság (DOG) szerint a lézer által okozott sérülés súlyos esetben visszafordíthatatlanul károsítja a retinát és erősebb vakító hatása van, mintha a Napba néznénk. Egy lézeres támadás közlekedési balesethez is vezethet, így ellenőrizetlen, szabad forgalmazásának felfüggesztését kéri többek között a német mentőszolgálat is.

A lézerceruzák forgalmazásának korlátozására már van példa. Ausztrália egyik államában már 2008 óta csak engedéllyel vásárolható meg ez az eszköz és a fegyvertartáshoz hasonlóan súlyos bírságot kell fizetnie annak, akinél illegális lézerceruzát találnak. Lehetséges, hogy nem túlzó ez az óvatosság, hiszen néhány éve súlyos látáskárosodást szenvedett az a svájci fiú, aki lufit lyukasztani, lézershow-t játszani akart egy interneten rendelt lézerceruzával, majd a játék hevében – tükörből – saját szemének retináján ejtett örökre megmaradó sebeket.

A pilóta elvesztheti a kontrollt a gép fölött, ami akár le is zuhanhat
A pilóta elvesztheti a kontrollt a gép fölött, ami akár le is zuhanhat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.