A Margit körútról az amerikai Nasdaqra

A Szilícium-völgyben támad valakinek egy ötlete, majd pénzt pumpálnak bele. Magyarországon az az elvárás, hogy sokkal többet hozz ki a dologból, mint gondolnád, mégpedig sokkal kevesebből – kürtölte világgá a hazai innováció egyik titkát Michael Simon a The New York Times hasábjain.

A távoli számítógép-elérést, távvezérlést forradalmasító LogMeIn elnök-vezérigazgatója a „krajcároskodó” magyar gyökereknek tudja be a 2003-ban egy Margit körúti lakásból indult, de ma már a Nasdaq amerikai technológiai tőzsdén jegyzett cég sikerét. Simon még a 90-es évek elején fedezte fel Budapestet, és ha nincs az amerikaiak körében kedvelt útikalauz, a Lonely Planet (Magányos bolygó), amely a Kelet Párizsaként reklámozta fővárosunkat, talán soha nem hozza össze a sors Anka Mártonnal, akinek saját találmánya a praktikus, az ügyfelekhez való személyes kiszállást nem igénylő szoftver.

A Times a magyar bezzegcég kapcsán rámutat: a technológiai szektor nagyágyúi régóta keresik Kelet-Európában a képzett, de olcsón megkapható tehetségeket. A jövedelmeket összehasonlító PayScale szerint például egy magyar szoftverfejlesztő mérnök szilícium-völgyi kollégája fizetésének nagyjából egyharmadára számíthat.

A New Yorkban tavaly nyár óta a LOGM részvénykódon futó LogMeIn-papírok e sorok írásakor darabonként mintegy 35 dollárt érnek, ami a kibocsátás volumenével felszorozva 823 millió dollár (163 milliárd Ft) feletti piaci kapitalizációt eredményez. Olyan világcégekkel büszkélkedhet a vállalat az ügyfelei között, mint a DHL, az IBM vagy a 3M, miközben a fizetős üzleti kliensek mindegyikére húsz ingyenes felhasználó jut, s világszerte százmillió számítógépre telepítették már a céggel azonos nevű szoftvert.

Az egykori magyar start-up honlapján olvasható információ szerint a LogMeIn központja Massachusetts államban, Boston mellett található, míg a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai régiót Sydney-ből koordinálják, az európai főhadiszállás pedig Amszterdam. Ugyanakkor Budapesten és Szegeden működik továbbra is a fejlesztőközpont. Igaz, a körúti lakás ma már a múlté. Mint a Figyelő tavaszi cikkéből kiderül: az egykori garázscég hazai otthona egy Andrássy úti luxusszékház, ahol nemcsak az obligát számítógépek, hanem az amerikai technológiai óriásoknál megszokott, a maratoni munkaidőt kompenzáló játékszoba is várja a munkatársakat – a többi közt csocsóval és minigolffal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.