Stressz, erőszak, szennyezés

A gyorsan növekvő megavárosok, mint Tokió, Mumbai (Bombay) vagy New York, hatalmas egészségügyi kihívást jelentenek a világnak –vélik a Berlinben zajló nemzetközi egészségügyi csúcstalálkozón részt vevő szakemberek.

A megavárosok, amelyek lakosságameghaladja a tízmilliót, egyre több embert vonzanakmagukhoz környékükről. 2020-ra 27-re emelkedik az ilyen metropolisok száma, holott 2007-ben még csak 19 volt a világon – mondta el Victor Rodwin, a New York Egyetem munkatársa. A megavárosok listájának élén áll 35 milliós népességével Tokió, majd Mumbai, Újdelhi, Mexikóváros és Sao Paolo következik. Francisco Armada Perez, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa előrejelzése szerint 2025-re minden 25. ember megaváros lakója lesz.

A világszerte jelentkező egészségügyi problémák a megavárosokat hatványozottan terhelik. Az egyik gond a fertőző betegségek terjedése, különösen azokon a helyeken, ahol hiányoznak a megfelelő higiénés feltételek. A stresszel terhelt városi életmód gyorsételekkel, dohányzással és alkohollal az olyan krónikus betegségek melegágya, mint a diabétesz, a rák és a kardiovaszkuláris betegségek. Ehhez társulhat még a mozgáshiány, valamint a légszennyezettség növekedése miatt szaporodó légúti problémák is. Fenyegetést jelent az erőszak terjedése és a közúti balesetek, sérülések növekvő száma is. Indiában például mindennap 300 ember hal meg autóbalesetben.

Áprilisban a WHO útjára indított egy nagyszabású kampányt azzal a céllal, hogy ezer város „nyissa meg közösségi tereit az egészség előtt”. Utcákat zártak el a forgalom elől, bátorították a parkokban való mozgást és a takarítást. A kampány célja az volt, hogy mozgósítsa a városok vezetőit és közösségeit, és felhívja a figyelmet az egészségvédő programok fontosságára. (MTI)

Tengernyi szemétben lépdelő gyerek az indiai Mumbai tengerpartján
Tengernyi szemétben lépdelő gyerek az indiai Mumbai tengerpartján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.