Légből kapott támadások - A wiFi veszélyei

Egyre többen használják a drót nélküli WiFi technológiát az internetezéshez. Viszont kevesen tudják,hogy a WiFi veszélyes! Egy laptop, egy program, egy hacker – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy valaki egy gyanútlan WiFi-vel netezőt a gyorsétteremben vagy akár az otthonában megtámadjon. Bűncselekmények áldozataivá válhatunk, pedig viszonylag egyszerű a védekezés.

Ma már szinte mindegyik gyorsétteremben van ingyenes wifi. Ha egy hacker leül, kinyitja a laptopját – „kicsit reszelgeti a biteket” – a végeredmény az, hogy az emberek, amikor az éttermi hálózatra akarnak csatlakozni, „véletlenül” a támadó által létrehozott hálózatra csatlakoznak, így az könnyedén lehallgatja a forgalmat.

Ennek a helyzetnek a jogi vonatkozásai azonban egyáltalán nincsenek tisztázva. Dr. Mayer Erika, az infomediator.hu jogásza szerint ha valaki a nem titkosított wifit használja, önmagában nem jogellenes. Kárt azzal okozhat a szabad wifihez titokban csatlakozó, ha illegális tartalmat tölt fel vagy le. Ilyenkor a wifis kapcsolat előfizetője nehéz helyzetbe kerül, ha bizonyítania kell, hogy nem ő töltötte fel mondjuk a pedofil képeket a netre. A másik probléma, hogy a védtelenül hagyott hálózatot bárki lehallgathatja. Dr. Mayer Erika szerint nincs tisztázva, hogy a nyílt hálózatot üzemeltetőt milyen felelősség terheli, de nincs jogi gyakorlat, nincs kidolgozott eljárásrend sem az ilyen esetek kivizsgálására. Mayer Erika a Btk. 300. paragrafusának E) és C) bekezdését ajánlja tanulmányozásra.

„Németországban hoztak egy olyan törvényt, miszerint egyértelműen a wifihálózat üzemeltetőjének a feladata és felelőssége, hogy biztonságos hálózatot építsen ki. És ez érvényes a magánszemélyekre is – mondja Spala Ferenc, az információbiztonsággal foglalkozó kancellar.hu tanácsadója.

De hogyan tudunk védekezni, ha wifit használunk?

Az otthoni router, vezeték nélküli hálózati kártya és egyéb wifis eszköz leírásában szerepel hogyan kell(ene) beállítani az eszközt. Sőt néhol még a megfelelő jelszó kiválasztására is tesznek javaslatokat. A megelőzéshez még hozzátartozik az operációs rendszer folyamatos frissítése, a naprakész vírusírtó (esetleg tűzfal) telepítése is.

A felhasználók figyeljenek arra, hogy bizalmas adatokat csak titkosított kapcsolaton keresztül adjunk meg. (Ezeket könnyű felismerni, hiszen http:// helyett HTTPS:// van a böngésző címsorában.) Támadás észlelése esetén azonnal szakítsuk meg a kapcsolatot, csatlakozzunk le a hálózatról. Majd egy biztonságos hálózatról változtassuk meg az összes jelszavunkat a lehető legrövidebb időn belül.

Ha széfbe nem is kell tenni, azért a biztonságot el lehet érni
Ha széfbe nem is kell tenni, azért a biztonságot el lehet érni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.