Basszus az USB-porton

Minden laptopban vannak hangszórók, amelyek térfogata a pálinkáéval mérhető össze: féltől 3 deciig terjed, de az itallal ellentétben a legnagyobb is kevés a mámorhoz. A fizika kegyetlen: nincsenek mély hangok. Még középhangok is csak éppenhogy.

A közepes és csúcskategóriájú laptopok gyártói meglehetősen nagy energiákat fektetnek a kis térfogatból jó minőségű hangzás kicsikarásába. Nemcsak technikai eszközökkel: minden élvonalbeli gyártó felbérelt egy-egy akusztikai specialistát, hogy a nevét felhasználhassa a kiváló hangjával jellemzett laptoptípus népszerűsítéséhez. A nevektől persze a hangzást kiszolgáló térfogatok nem nőnek meg, de a vásárló esetleg kevésbé hisz a fülének.

A zeneszerető laptoptulajdonosok tehát külső hangszórókat vásárolnak, amelyek már legalább 1 literesek (mármint a két hangdobozka összesen), ennek megfelelően a nullánál kicsit több mély hang jön ki belőlük. Viszont a mély hangokhoz energia is kell, ezért a külső hangszórókhoz mindig tartozik még egy hálózati adapter, amit a zeneszerető laptoptulajdonos elvisel. Vagy mégsem?

Az USB-port maximum fél ampert ad ki magából 5 volton, ez ugye 2,5 watt. Azt a laptoposok már megszokták, hogy a nagyobb fogyasztású eszköz két USB-portot foglal el, ilyenek voltak a nagyobb külső merevlemezek is. Viszont, ha egy laptopnak 3 USB-portja van összesen, akkor több külső eszközt már nem tud fogadni, a harmadikban ugyanis a külső egér „lakik”, mert az érintőpanel, minden érdeme mellett, csak a mobilitásért hozott kompromiszszumnak fogható fel.

Külön tápot pedig nem akar cipelni az alany. Az angol NXT cég azt ígéri, hogy DyadUSB nevű digitális erősítőjük és az ehhez illesztett „kiegyensúlyozott módú hangsugárzók” egyetlen USB-port 2,5 wattjából 15 wattnak megfelelő teljesítményt hoznak ki. Ezt úgy érik el, hogy a zene általában halk, csak ritkán igényel nagyobb energiákat, alacsony az energiakitöltési tényezője. Ez egyébként régóta ismert és kihasznált jelenség, ezért adják meg az erősítők folyamatos, és „zenei” teljesítményét, amelyből az utóbbi a nagyobb: ez az a maximális teljesítmény, amelyet a leghangosabb esetben kiad az eszköz.

A DyadUSB erősítő a halk szakaszok alatt megtölt egy kondenzátort, amelyből az „egyenáramú átalakító” nevű újszerű megoldásuk maximum 32 volton pont akkor pont anynyit enged ki, amennyi kell. A digitális eszközök működési frekvenciája nagyságrendekkel a hangfrekvencia tartománya fölött van. Éppen a laptopoknál használt processzorok olyanok, hogy egy órajel alatt ki vagy be tudják kapcsolni a tápot, hogy nanoszekundumos finomsággal csak akkor fogyasszon, amikor kell. A CD-minőségű hang 44 kHz-es mintavételezései közé sok ezer ilyen nanonszekundum esik, amely alatt a Dyad-USB töltheti azt a kondenzátort. Amikor pedig puffan a dob és dörren a basszus, akkor kiengedi a felhalmozott energiát. (Az analóg végfokok kimenő kondenzátorai ugyanezt csinálták –de csak audiofrekvencián.)

Az eredmény pedig a meglepően telt és erőteljes hangzás: a cég állítása szerint minden zenetípusnál jól érzékelhető a javulás a hagyományos, csak USB-ről táplált hangszórókhoz képest. Az NXT szeptemberben küldte szét a bemutató készleteit a végfelhasználói termékek gyártóihoz, valószínűleg 2011 elején jelennek majd meg a 15 watt zenei teljesítményt lesugárzó USB-s hangszórók.

Hangok egyensúlyban
Hangok egyensúlyban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.