Ilyen volt Myrtisz 2500 éve

Myrtisz 11 éves volt, amikor 2500 évvel ezelőtt tífuszos lázban, szörnyű fájdalmak közepette Athénban meghalt. A várost pusztító járvány dúlta, az athéniak egyharmada meghalt, maga Periklész, Athén vezetője is a tífusz áldozata lett. A kislány koponyáját 1994-ben találták meg 150 ember – felnőttek és gyermekek – csontjaival egybekeveredve egy athéni építkezés alkalmával. A feltáráskor a kutatók úgy vélték, pestistemetőt találtak, de később a csontmaradványokban DNS-vizsgálatokkal kimutatták a tífuszt kiváltó Salmonella enterica serovar Typhi jelenlétét, vagyis kiderült, hogy az elhunytak halálát valójában az Athént sújtó éhínség miatt bekövetkezett tífuszjárvány okozta.

A tömegsírba, amelyben Myrtist is megtalálták, Kr. e. 430–426 körül temették el a halottakat. Ez az időpont egybeesik a peloponnészoszi háborúk idejével, amikor Athén és a vele szövetkezett városállamok Kr. e. 431 és Kr. e. 404 között több szakaszban elkeseredett háborúkat vívtak a Spárta vezette városállamokkal.

A kislány koponyája rendkívül jó állapotban őrződött meg, ezért határozta el Manolis J. Papagrigorakis, az athéni egyetem antropológusprofesszora, hogy megalkotja belőle a kislány arckoponya-rekonstrukcióját.

A koponya szkennelési és antropológiai mérési adataiból a svéd Oscar Nilsson szobrász készítette el az arcrekonstrukciót. A szem és az orr alakját és méretét a koponya szem- és orrüregméretéből alkotta meg.

Myrtisznek szép magas homloka, egyenes orra és kissé kiálló fogai voltak. A haj és a szem színét barnára színezték, mivel a történészek szerint a korban az athéniak többségének vörösesbarna haj- és barna szemszíne volt, de lehetséges, hogy Myrtisz felmenői Athénba települt szövetségesek vagy éppen rabszolgák voltak. Pontosan tehát nem tudják, Myrtisznek milyen hajszíne volt. Alapos génvizsgálatokkal ezt is lehetne pontosítani, de ennek meglehetős borsos ára van. „Myrtisz életében is szegény lányka lehetett, ezért is temethették tömegsírba. Ez a többletköltség már nem fért bele” – nyilatkozta Papagrigorakis professzor. Éppen Myrtisz szegénysége és járvány okozta halála miatt találkozott a kislány esetében a múlt a jelennel.

Az ENSZ a járványok és a szegénység leküzdésére tett erőfeszítései arcává Myrtiszt választotta. A 11 éves kislány „levelet küldött” a világnak, amelyet a neki készített honlapon (www.myrtis.gr) tettek közzé: „Halálom elkerülhetetlen volt. A Kr. e. V. században semmit sem tudtunk a halálos kórról, és nem volt ellene semmilyen eszközünk. De nektek, a XXI. század embereinek nincsen mentségetek...” – üzente a görög kislány a múltból a jelennek.

Myrtisz arcrekonstrukcióját az athéni régészeti múzeumban mutatják be a nagyközönségnek.

Myrtisz a mának üzent
Myrtisz a mának üzent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.