Nol az iPhone-on

A nyomtatott sajtó (egyik) menekülési útja az lehet, ha a fáradságos munkával, relatíve drágán előállított exkluzív tartalmaikat más, digitális médiumokra áthangszerelve, többcsatornás modellben terítik.

Bár kezdetben az e-book-olvasó tűnt a legkézenfekvőbb, legtöbbet ígérő platformnak, a gyakorlatban eddig inkább az iPhonera, illetve iPadre írt megoldások bizonyultak sikeresnek. A tegnaptól hazánkban is kapható negyedik generációs IPhone-on immár a Népszabadság Online is jelen van néhány speciális alkalmazással.

A spanyolviaszt természetesen nem a Nol fejlesztői találták fel: az iPhone-on a New York Timestól a Guardianig mindenki fent van, aki számít, a magyar nyelvű tartalom azonban egyelőre még szűkös. Pedig a lehetőség vonzó: a mobilon híreket fogyasztók száma évente duplázódik, és a tábor globálisan most nagyjából 50 milliós lehet.

Ebből Magyarországra persze legfeljebb néhány ezer olvasó jut, ám ők többségében 18 és 35 év közötti, magas képzettségű és jövedelmű, a környezetükben „véleményvezérnek” számító emberek – pontosan olyan olvasók, amilyenekről minden lap álmodik. Ha még azt is számításba vesszük, hogy ez a korosztály nyomtatott formában nemhogy sajtót, de szinte semmit sem olvas, voltaképpen inkább azon csodálkozhatunk, hogy egyelőre még nincs az összes újságnak iphone-os verziója.

A drágábbak közé tartozó okostelefon platform egyébként nem csak a tehetősség és a trendkövetés alapján szűri meg a közönséget. Itt paradox módon az is előnynek számít, hogy a legtöbb mobilinternetcsomag adatkorlátos: ha pénzért kell letölteni, akkor az ember nem olvas válogatás nélkül, hanem az igényes tartalomra koncentrál, ami előnyös a saját hírgyártó és -ellenőrző kapacitással rendelkező, szerkesztőségi hátterű orgánumok számára.

A NOL iPhone-alkalmazás letöltése A NOL iPhone-alkalmazás letöltéseA Hírmátrix iPhone-alkalmazás letöltése A Hírmátrix iPhone-alkalmazás letöltése

Ami a Népszabadság iphoneos alkalmazásait illeti, itt természetesen a friss hírek (folyamatosan frissülő hírfolyam) a lényeg, de a testre szabható és megosztható olvasmányokon túl igazi multimédiás tartalmak is vannak. Ilyen például a képgaléria-válogatás (a lap fotósainak, illetve a hírügynökségek termésének tematikus képcsokrai), meg a Hírmátrix, ami a Nol saját fejlesztése (grafikus felületen jeleníti meg az adott pillanatban legolvasottabb híreket, színkóddal mutatva a változás irányát is A Hírmátrix önálló alkalmazásként is fut iPhone-on, ingyenesen letölthető innen). Természetesen az is beállítható, hogy a nyitóképernyő ezek közül, illetve az egyes rovatok friss hírterméséből melyiket kínálja föl – ha valakit a rovatbontás nem érdekel, akár azt is választhatja, hogy az aktuálisan, vagy az elmúlt fél nap során legolvasottabb cikkekből tallózzon.

A NOL alkalmazást az Apple Store-ból lehet ingyenesen letölteni – nemcsak iPhone-ra, hanem iPod Touchra is – és ugyanott lehet megtekinteni a felhasználói kommenteket is –a többségük egyelőre elégedett a megoldással.

Az egyik első boldog iPhone-tulajdonos a Magyar Telekom vezetőjétől veszi át telefonját
Az egyik első boldog iPhone-tulajdonos a Magyar Telecom vezetőjétől veszi át telefonját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.