Aki kutat, az keres

Kutatókkal találkozni nem mindennapi élmény. Munkájuk lényege a szakmai elmélyülés,gyümölcse pedig csak áttételesen, sok-sok év után kerül be a gyakorlatba. Mégis nélkülözhetetlenek ezek a nemritkán elvont és elvonult emberek, akik a világ kerekét még számukra is kiszámíthatatlan irányba forgatják kutatási eredményeikkel. Egy éjszakára játékos bepillantást nyerhetünk a kutatók nagyon is komoly birodalmába. Szeptember 24-én az egész országban kutatók várják a keresőket közérthető találmányokkal.

Lesz itt tank a levegőben, intelligens robotok, Street Science és arborétumi bújócska. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló esemény inkább fesztivál, mint tudományos seregszemle, melynek bevallott célja a kutatói életpálya és a tudomány, a tudományos eredmények közérthető népszerűsítése. Az ötödjére rendezett Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a tudósok titokzatosnak tűnő munkájába. Látványos kísérletek segítenek megérteni a fizika, biológia és kémia világát, a vulkánok rejtelmeit vagy a meteorológusok titkos fegyvertárát az időjárás szeszélyeinek kifürkészésére.

Sok izgalmas akcióra számíthatunk: idén is lesz repülésszimulátor, beállhatunk a szélcsatornába, csillagpartizhatunk csillagászokkal vagy megnézhetjük a geológust terepen, de a jelnyelvet vagy a genomkutatás módszereit is megismerhetjük. Az elmúlt évek után ismét „civilben” is megjelenik a kutató: főzőversenyen, zenekarban vagy az IQ kaszinóban vegyül majd az érdeklődők közé. Az idei rendezvényen külön figyelmet kapott egyébként a kutatói karrier – a tudományos szakember, aki nemritkán üzletemberként és tudósként is megállja a helyét.

Látványos eseménynek igérkezik Egerben a Street Science (Tudomány az utcán) akció, ahol választ kaphatunk arra, hogyan fagyasszunk gyümölcsöket hűtő nélkül a tér közepén egy langymeleg őszi napon, de az is kiderül, hogy egy pillepalackkal megemelhető akár egy tank is. Számos helyszínen kiemelt hangsúlyt kapnak a 2010-re meghirdetett biodiverzitás nemzetközi évének jegyében zajló programok. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett pedig olyan eseményekkel is találkozhatunk, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása kerül előtérbe. A színes, változatos program záloga az eseményen részt vevő 21 város 22 tudományos intézménye és természetesen a várhatóan negyvenezer látogató, akik érdeklődésükkel kicsalogatják a tudományt az elefántcsonttoronyból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.