Itt a drót nélküli mobiltöltés

A napokban mutatta be a japán Fujitsu cég feltöltő készülékét, amely kábelcsatlakozás nélkül képes feltölteni a néhány centiméter távolságra tartott mobiltelefont, ezzel az újabb alkalmazással bizonyítva, hogy vezeték nélkül is lehetséges az áram továbbítása. A lapos készülékkel egyszerre több mobil is tölthető, a cég 2012-ben tervezi forgalmazását.

A feltöltő a régóta ismert elektromágneses rezonancia (WREL Wireless Resonant Energy Link) elvén működik, ami a transzformátor alapján képzelhető el. Itt is két tekercs van, az áramot küldő készülék tekercsében folyó áram elektromágneses hullámokat gerjeszt, amelyeket a közelében elhelyezett, feltöltendő mobiltelefonban lévő másik tekercs vesz és abban áram keletkezik. A japán cég olyan készüléket fejlesztett ki, amely nem zavarja a rádió- és televízió-frekvenciákat és olyan hatékony energiaátvitelt biztosít, hogy a vezetékes feltöltővel szemben rövidebb idő szükséges a feltöltéshez.

Előnye a vezeték nélküli feltöltőnek, hogy nincs benne meghibásodásnak kitett mozgó alkatrész, nincsenek apró és bonyolult csatlakozók, amelyek elgörbülhetnek vagy letörhetnek, használóját nem rázhatja meg az áram, mert nem kell hozzáérnie. Máris nagy érdeklődés mutatkozik iránta, szinte minden elektromos, illetve elektronikai készülékhez használható, gyártása nagy üzleti lehetőség. Nemcsak a mobiltelefonok, hanem a hibrid és elektromos autók, laptopok, kisebb háztartási gépek üzemeltetését fogja megkönnyíteni.

A Showa Repülőgépgyár már két évvel ezelőtt kifejlesztett és üzembe is helyezett egy feltöltőt, amelyet villanymeghajtású mikrobuszokhoz használt. Amíg a busz a végállomáson várakozott, alatta az úttestre helyezett kör alakú készülék feltöltötte a busz lítiumion akkumulátorait. Egyszeri 10 perces feltöltéssel 40-50 kilométernyi utat tudott megtenni.

Jelenleg a Hino Autógyár a tokiói Waseda Egyetem kutatóival együtt feltölthető városi elektromos autóbuszok fejlesztésén dolgozik, a kísérleti járműveket már sikerrel ki is próbálták. A buszok a készülék fölött állva gyorsan feltöltődnek, így a szükséges akkumulátorok száma is minimálisra csökkenthető. A Nissan 2012-re tervezi az elektromos autó sorozatgyártását és forgalmazását, ezeken már szintén alkalmazni kívánja a vezeték nélküli feltöltőt.

Már az Intelforum 2008-as kiállításon látványos bemutón szerepelt a vezeték nélküli áramtovábbítás. Japánban most is forgalomban vannak elektromos fogkefék, amelyek a töltő készülék néhány milliméteres közelében feltöltődnek. Ezt a távolságot növelte most a Fujitsu cég több centiméterre. Mindenesetre még sokat kell fejlődniük, hogy elérjék a 40 kilométert – Tesla, a híres feltaláló ilyen távolságban gyújtott meg vezeték nélkül 200 villanykörtét...

Végre véget érhet a „más mobil, más töltő” őrület is
Végre véget érhet a „más mobil, más töltő” őrület is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.