IE9: csak XP-n túliaknak

Nagy feladat áll a Microsoft legújabb, egyelőre csak béta verzióban hozzáférhető böngészője, az Internet Explorer 9 előtt: meg kellene állítani a szoftvercég böngészőpiaci részesedésének csökkenését. A fejlesztők a kényelem, a gyorsaság és a biztonság növelésével próbálták vonzóbbá tenni a portékát – hogy mennyire sikerült, azt szerda óta immár bárki ingyen kipróbálhatja.

Igen ám, csakhogy a legelterjedtebb XP nem támogatja az IE9-et, tehát a próbához Vista vagy Windows 7 kell.

A böngészők ingyenesek, valódi piacról nem is lehet beszélni. Ennek ellenére hatalmas itt a tülekedés, és az informatikai sajtóban vezető hír volt, amikor az Explorer részesedése idén nyárom 60 százalék alá szorult. A konkurensek – a Firefox, a Chrome, a Safari és az Opera –folyamatosan erősödnek, és elvben mindegyiknek van olyan tulajdonsága, amivel eddig az IE fölé nőtt.

A helyzet most annyiban változik,hogybizonyostechnológiákat (például a HTML5-ös gyorsítást, amivel a honlapok megnyitásához, illetve kezeléséhez szükséges erőforrások egy részét nem a processzortól, hanem a grafikus kártyától vesszük kölcsön) egyelőre csak az IE9 használ. Az új programban működik egy okos szűrő funkció is a káros webhelyek kártevőinek kiiktatására. Az IE9 legérdekesebb funkciója, hogy bizonyos szolgáltatásait magának a böngészőnek a megnyitása nélkül, közvetlenül a Windowsból is elindíthatjuk, ami azt feltételezi, hogy az új Explorer elődeinél sokkal szorosabb része az operációs rendszernek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.