T. Sós Vera 80 éves

Amerikától, Franciaországig és Hollandiától Csehországon át Izraelig érkeztek matematikusok, hogy egy hét végi konferencián ünnepeljék a szombaton 80 éves T. Sós Verát. Ezt a számot amúgy is csak az életrajzra tekintve lehet elfogadni, a ma is aktív, s nem csak matematikai megoldásaiban ragyogó asszonyra nézve alig.

A magyar matematika tablóján már régen kiemelt helyen számon tartott akadémikus a közismert képlettől eltérően – miszerint a matematikusok a húszas éveikben a legtermékenyebbek – negyvenes éveitől vált igazán híressé kombinatorikai és számelméleti dolgozataival, jól lehet már másodéves egyetemi hallgatóként gyakorlatot vezetett saját évfolyamtársainak. Idén hatvan éve, hogy oktat s valóban nagy tudományos iskolája van, hiszen tanítványai már régóta a világ legkülönbözőbb részein professzorok.

A hajdan Fejér Lipót mellett aspiránskodott T. Sós Verának az oktatás amúgy is a szívügye. Fő munkahelye és szinte má sodik otthona, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézete, ám hosszú ideig a Microsoft központjában kutatta az internet fejlődésében fellelhető véletlenszerűséget. Mostanában már szívesebben van itthon. Ha lehet, mint most a születésnapján, két, külföldön élő fia és családjuk, ahogy egyszer mondta, egy tízelemű halmaz társaságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.