3D a biztonságért

Néhány hete kellemetlen értékelésről kaphattunk hírt: nemzetközi elbírálás szerint a budapesti Ferihegyi repülőtér nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Pedig nagyszerű ellenőrző berendezések kaphatók szerte a világban, és egyre újabb fejlesztésekről szólnak a hírek.

Napjaink repülőútjainak kellemetlen kísérője, hogy beszállás előtt hosszú sorokban várakozhatunk egy szállítószalag meg egy elektromos kapu előtt. A szalag alatt röntgenberendezés, fölötte nagyszámú szenzorokból álló sor bújik meg. A kezelő előtti monitoron pedig feltárul táskáink belseje. Nincs könnyű dolguk az ellenőröknek, hiszen a tárgyak síkban jelennek meg, és olykor nehéz eldönteni, hogy a látott tárgy egy gondosan becsomagolt szép darab francia sajt, avagy egy kisméretű bomba, hiszen nem jelennek meg mélységükben, csak kétdimenzióban. Igaz, az újabb berendezésekben már van lehetőség az adott tárgy molekuláris szerkezetének meghatározására, mert más-más színben jelennek meg például a fémek, mint a szerves anyagok.

Ám biztató, hogy sorra jelentenek be új lehetőségeket, mint például a 3DX-Ray brit cég. Az ő megoldásuk a mozikban már bevált szemüveges megoldással ad tájékoztatást a harmadik dimenzióról, vagyis a mélységi méretekről. Nem lehet kellemes egész műszak alatt viselni, de mindenesetre a közlekedésbiztonsági hatóság, a TSA már ezzel is elégedett, mert erősen növeli a megfigyelés megbízhatóságát.

Fejlettebb lehetőségről számolt be három brit kutató az idei amerikai röntgen-konferencián.AKDEX(kineticdepth effect X-ray imaging – kinetikus mélységi röntgensugaras képalkotó) nevet viselő berendezés már a tárgy virtuális forgatását is lehetővé teszi, és így több szögből is megfigyelhető. A fejlesztők a szokásos repülőtéri berendezéseknél használt egyetlen érzékelősor helyett hatot-hetet használnak, mert így tudnak különböző szögekből képeket alkotni a tárgyakról, amivel végső soron eljuthatnak a 3D megjelenítéshez. A berendezés megelégszik egyetlen röntgensugár-generátorral, ami nagy előny a költségek szempontjából.

A geometria szempontjából tehát jól használható a KDEX, de még hátravan a tárgy vagy belső tartalma anyagának meghatározása. Erre szolgálhat a röntgen-krisztallográfia, amelynek lényege, hogy a beeső röntgensugár másképp szóródik és verődik vissza a különböző anyagokon. Referenciaként szolgáló ismert anyagokkal összehasonlítva, így meghatározható a táskában rejtőző tárgyaknak az anyaga is. Bár nem új eljárás, mégsem olcsó, de hát a biztonság mindennél fontosabb.

Nagyon ígéretes lehetőség a háromdimenziós megjelenítést, ellenőrzést lehetővé tevő KDEX, a konferencia is elismeréssel fogadta. A prototípust már fejlesztik, és a kidolgozók a technikai újdonságok mellett nagy erőfeszítéseket tesznek az árak lenyomására, mert az alkalmazó repülőtéri cégeknek egyáltalán nem mindegy, hogy a modern, sokat tudó, drága jószág menynyibe kerül.

Beszállás előtt
Beszállás előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.