Wifi falu és intelligens strand

- Állami torrent szervereket helyezünk üzembe – hökkent meg ígéretével a Kétfarkú Kutya Párt programjában. A viccpárton kívül azonban alig találhatunk ütős, információs társadalomról szóló településfejlesztési terveket a választásra készülő polgármesterjelöltek programjában. Pedig vannak új, ötletes, megvalósult települési internetes beruházások, amiket tovább lehetne gondolni, és kevésbé a pénz, mint inkább szemléletváltás szükséges ezekhez.

„– Tapasztalataink szerint az internet és annak alkalmazása kevés mai és leendő polgármester számára ismert. A kampány során néhány jelölt a települési honlap gatyába rázását ígéri – mondja Szőke Tamás, a www.polgarmesterleszek.hu projektmenedzsere, aki – társaival közösen – internetes polgármesterképzéssel foglalkozik. Azt tapasztaljuk, hogy az internet sok polgármester és jelölt számára misztikus, és mindaz, ami kötelezettségként hozzákapcsolódik, csak teher, nemszeretem munka. Tisztelet a kivételeknek!” – mondja Szőke.

A kivételek pedig – úgy látjuk – toronymagasan járnak az átlag fölött. A Balaton északi partján a csopaki intelligens strand ötlete is egy újító szemléletű polgármestertől, Ambrus Tibortól származik. „A mind össze 2000 lakosú településen nyáron 8-10 ezer ember is megfordul a strandon, amit fel kellett újítanunk. Ekkor gondoltuk, hogy az idejáró közönségnek laptoptöltőt és -megőrzőt, ingyenes wifit és információs pontokat létesítünk a játszótér- és egyéb átalakítások mellett.

A jövőre nézve Ambrus így fogalmazott: a fiatalabb lakosok számára alapkövetelményt, vagyis a közterületeinken, közintézményeinkben ingyenes wifit fogunk biztosítani. Az idősebbeket sem felejtjük ki: számukra ingyenes tanfolyamokat tartunk majd a tudástársadalom témáiból – mondja a független polgármester. A közösségi portálokon már elérhető a település, de a helyi elektronikus ügyintézés még nem működik a legmagasabb fokon. A www.csopak.hu-ról letölthető hivatalos dokumentumok elérhetősége egyelőre elégséges – véli a polgármester. „Az ajtónk mindig nyitva áll, és egy kistelepülésen, mint nálunk, az emberek inkább személyesen szeretik ügyeiket intézni – fogalmaz Ambrus Tibor.

Az országosan meg-megjelenő jó példákkal szemben a főváros nem domborít, bár a polgármesterjelöltek fejlesztési programjában valamilyen formában minden kerületben szerepel az internet – mondja Pettkó András, volt országgyűlési képviselő, a téma szakértője. Sétálóutcában kialakított wifi sétány a Belvárosban, lakossági hozzáférési körök bővítése Angyalföldön – ezek talán a kiemelhető példák. Internetes társadalmi fejlesztések terén valójában legtöbbször látszatintézkedésekről van szó, nem igazán oldanak meg társadalmi problémákat – fogalmaz Pettkó. A legtöbb fejlesztés nem pénzkérdés, csupán bátorság, innováció és kezdeményezőkészség kell hozzájuk. Fényévnyi távolságra vagyunk az osztrák vagy akár az észt példától. Ausztriában pl. követni lehet a beadott ügy haladását az interneten keresztül, Észtországban pedig akár egy törvényjavaslatot is bárki kidolgozhat az e-demokrácia segítségével.

Magyarországon a megvalósuló jó településfejlesztési internetes modellek legtöbbje – pl. a wifi falu ötlete – a civilektől származik – összegzi a trendet Pettkó András, aki az in formációs és távközlési bizottság tagja volt az Országygyűlésben.

A közösségi portálokat egyelőre kevesen fedezték fel maguknak az önkormányzatok közül, pedig pl. a Facebook nagyon jól használható a település közéletében – véli Szani Ferenc, aki a Pest megyei Veresegyház facebookos, twitteres megjelenéseit gondozza a településen önkéntesként. Legyen szó akár árvízi mozgósításról, akár a vasúti közlekedést érintő váratlan változásokról, remek lehetőséget nyújt a közösségi portál – egy bejegyzéssel tömegeket lehet elérni – mondja Szani.

Úri huncutságnak tartják a vidéki vezetők ma az internetes beruházást, bár a települési önkormányzatok elöljárói nem is a tipikus netgeneráció képviselői – véli Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum főtitkára. A szűk költségvetésből gondolkodókat gúzsba köti a pénzhiány, és kevesen vannak, akik ötletekkel ki tudnak törni ebből. Pedig nagyon fontos lenne, főleg az idősek és fiatalabbak közötti digitális szakadék áthidalása – fogalmaz Dombi.

Lassan véget ér az önkormányzati választási kampány, érdemes figyelni tehát az i, azaz információs társadalommal kapcsolatos ígéreteket. Az internet remekül megjegyzi azokat, tehát számon kérni sem lesz nehéz. Csak legyen hozzá szemünk.

Ma már, ahogy a patika, úgy az internet is közszolgálat – sajnos még nem mindenhol
Ma már, ahogy a patika, úgy az internet is közszolgálat – sajnos még nem mindenhol A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.