A nikotin azonnal károsít

A dohányzási szokásokat szabályozó egyre keményedő rendeletekkel sokan nem értenek egyet, de véleményük támogatására mostantól még kevesebb indokuk lehet.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent az első olyan tanulmány, mely feketén-fehéren igazolja, hogy a légutakat burkoló sejtek génjei a dohányfüst legkisebb mennyiségére is azonnal reagálnak. Természetesen az alkalmi dohányosok vagy a passzív dohányosok esetében egy később kialakuló komoly légúti megbetegedés vagy tüdőrák kockázata alacsonyabb, mint a rendszeresen dohányzóknál, de a dohányzás még ebben a formájában is sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, mint azt általában hiszik.

A New Yorkban végzett, 121, dohányzási szokásaik szerint különböző csoportokba osztott személy vizsgálata meggyőző eredménnyel zárult. A dohányzásnak legkisebb mértékben kitett személy esetében is kimutatható volt a dohányzás és a gének működése közti direkt kapcsolat. A genetikai vizsgálatok csak abban az esetben nem észleltek változást a gének funkciójában, ha a vizsgált személyek vizeletében sem volt kimutatható a dohányzásra jellemző két anyag, a nikotin és a cotinine. Dr. Ronald Crystal, a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények további bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nemdohányzók egészségének védelme érdekében valóban szükség van a dohányzást nyilvános helyeken korlátozó rendeletekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.