Rádió halláskárosultaknak

Ha valamit a Fehér Házban tesznek közzé elsőként, az biztosan nagy jelentőségű. Néhány nappal ezelőtt, az amerikai fogyatékosok jogait szabályozó törvény elfogadásának huszadik évfordulóján egy különleges képernyőt mutattak be e nevezetes helyszínen, amelynek segítségével utazás közben a halláskárosultak is megtudhatják a legújabb híreket.

Az elnöki hivatalba meghívott érdekképviselők, hivatalnokok valóban egy különleges képernyővel ismerkedhettek meg. Az autók műszerfalának közepére helyezett speciális kijelző mást mutat a vezetőnek és mást az anyósülésen utazónak. A sofőr a GPS által folyamatosan frissített térképet nézheti, az utas azonban egy feliratot lát. Az éppen hallgatott rádiócsatorna híreit írják ki számára. Azt a szöveget látja, amit a vezető menet közben hallgat. A rendszerben nem a kijelző a különlegesség, hiszen már évek óta a piacon vannak a két, esetleg három nézetből eltérő képet adó képernyők. Az újdonság ebben az esetben az, hogy az amerikai NPR laboratórium munkatársainak fejlesztése egy elektronika segítségével a rádióban elhangzó szöveget azon nyomban feliratozva is megjeleníti. Szó sincs arról, hogy megint egy olyan műszaki vívmány született, amely legfeljebb a mérnökök bankszámláját gyarapítja, de egyébként gyakorlati haszna nincs. Az Egyesült Államokban majd minden tizedik ember – jelenleg mintegy harminchatmillió polgár – halláskárosult. Számuk 2030-ra az előrejelzések szerint megduplázódik. Nos, rájuk gondoltak a fejlesztők, hogy utazás közben ők is értesülhessenek a legújabb hírekről –balesetekről, torlódásokról, tornádó- vagy éppen hurrikánveszélyről.

A fejlesztő cég már két éve megjelent első kísérleti berendezésével. 2008. november elején az elnökválasztás éjszakáján adott először feliratos információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.