Robottorzó készül az űrállomásra

A november elsején induló Discovery fedélzetén a szokásos felszerelésen túl – űrhajósok, műszerek, élelem –egy ember formájú robot is repül. A humanoid azonban csak lábatlankodik majd a magasban, hiszen csupán felsőteste, feje és karjai lesznek.

Ha nem halasztják el a kilövést, akkor november elsejétől egy újabb állandó lakóval bővül a nemzetközi űrállomás legénysége. A General Motors (GM) és a NASA közös fejlesztéseként ugyanis felkerül a Robonaut–2, vagy R2 nevű robot. A másfél mázsás torzó fejjel, két karral és két kézzel készült, lábakat azonban nem építettek rá. Az asztronautáknál nagyobb felsőtesttel rendelkező robot karjainak fesztávolsága 2,5 méter.

Az R2 első munkahelye az űrállomás Destiny nevű egysége lesz, azonban a jövőbeni sikeres fejlesztések nyomán bárhol munkába állhat. Akár az űrállomást is elhagyhatja. Az R2 képes lehet a veszélyes és sokszor ismétlődő szerelések elvégzésére, ugyanazokkal az eszközökkel és ugyanolyan formában, mint ahogyan azt az asztronauták is teszik. Az R2 így az emberek számára tervezett eszközökkel sűrűbben hajthat végre űrsétákat, mert a robotnál kevésbé kell majd figyelembe venni a kumulálódó sugárterheléseket. Az űrállomáson már eddig is működtetett robotkarok mellett ez az új típusú robot alkalmas lesz arra, hogy az űrállomás külső felületén javításokat, szereléseket végezzen, átvéve a jelenleg asztronauták által végzett veszélyes tevékenységek egy részét.

„Ez a program azt a célt szolgálja, hogy majdan olyan robotok dolgozzanak a Földön és az űrben, amelyek nemcsak helyettesíthetik az embereket bizonyos helyzetekben, például radioaktív környezetben, hanem közösen is dolgozhassanak” – nyilatkozta John Olson, a NASA egyik vezetője. Olson szerint az ember és a humanoid a jövőben olyan feladatokat oldhat meg közösen, amelyet külön-külön nem tudnának elvégezni.

Az R2-es keze nemcsak úgy néz ki, mint az emberé, hanem úgy is működik. Tervezői úgy alkották meg, hogy az űrállomáson található eszközöket, szerszámokat a robot használni tudja. Most azonban még a humanoid nem alkalmas a külső munkavégzésre.

A prototípust az elmúlt hónapokban olyan körülmények között tesztelték – mikrogravitációs, elektromágneses, vibrációs –, amelyek között az űrállomáson kell dolgozni. Ezekből a kísérletekből nem csak a NASA profitál. A GM azt reméli, hogy a humanoid építése és működtetése során szerzett tapasztalatokat felhasználhatja a gépjárműgyártás során – például új típusú biztonsági rendszereket szeretne kifejleszteni.

Az R2 igazi Herkules lesz
Az R2 igazi Herkules lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.