Katasztrófabiztos csúcstechnika

Hat kilométer optikai és tizenkét kilométer hálózati kábel, több tucat router, több száz számítógép és wifi hotspotok tömkelege – ezek éppúgy nélkülözhetetlen kellékei a Szigetnek, mint a zene, a hangfalak a sör és a sült hús.

A szervezőknek biztosítaniuk kell az óriás sávszélességet, azokra a funkciókra optimalizálva, melyeket a legtöbben használnak. Ilyen például a Facebook-képfeltöltés, ezért a Sziget wifihálózatán e tevékenységnek prioritása van.

Közösségi alkalmazásokkal kombinált lokalizáció
KÖZÖSSÉGI ALKALMAZÁSOKKAL KOMBINÁLT LOKALIZÁCIÓ

– A csúcstechnológia azonban nemcsak a közönséget szolgálja ki, de a szervezést is: a gördülékeny jegyeladás és beléptetés, a pénz nélküli fizetés, de még az egyes programhelyszínek hangosításának vezérlése is számítógépes hálózatok segítségével valósítható meg – mondta lapunknak Strelisky Ádám, az ACE Telekom ügyvezető igazgatója, aki e funkciójában maga is kivette a részét a fesztivál IT-infrastruktúrájának kiépítéséből.

Így a szervező cég központi számítógépe és az egyes értékesítési, valamint a főbb információs pontok között folyamatos a számítógépes kapcsolat. De komoly infrastruktúra kellett ahhoz is, hogy megvalósítsák a mobiltelefonos, percalapú jegyvásárlást. Informatika szükséges a biztonsághoz is: a látogatók védelmét szolgálja, hogy a biztonsági kamerákat hálózatba kapcsolták.

Digitálisan valósítják meg azt is, hogy a Sziget ne legyen túl hangos, a rendezvények zaja ne zavarja túlságosan a környéken élőket, illetve, hogy az egyes helyszínek ne zavarják egy másik program élvezhetőségét. Ezt úgy érik el, hogy a hangnyomásszabályzó limitereket is hálózatba kötik, így a mérő és szabályozó eszközök adatai egy rendszerbe futnak be, illetve onnan vezérelhetők.

76 hektáron hat kilométer hosszan építettek ki gigabyte-os sávszélességű optikai hálót, úgy hogy az infrastruktúra a szélsőséges időjárásnak, például a viharoknak is ellenálljon. – Mindezt azonban úgy kellett kialakítani, hogy az infrastruktúrát a rendezvény vége után 48 órán belül le kell szerelni – tette hozzá Viczián-Dombai Róbert, a Sziget informatikai főnöke. Mindebből látszik, hogy a nagy rendezvények informatikájának biztosítása nem akármilyen szakértelmet kíván. A cég Eventcom nevű részlege idén már több, mint 25 millió forint árbevételt generál, és szinte minden jelentős fesztiválon jelen volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.