Óriási őspatkány

Kisebb kutya méreteivel vetekedhetett az a patkány, amelynek maradványait nemrégiben találták meg ausztrál régészek egy kelet-timori barlangban.

Az ezerévesnél valamivel régebbinek vélt csontok összeillesztése nyomán a tudósok úgy becsülik, hogy az eddig ismeretlen patkányfaj súlya akár hat kilogramm is lehetett, háromszor annyi, mint a legnagyobb ma élő patkányok, amelyek a Fülöp-szigetek, valamint Pápua Új-Guinea esőerdeit népesítik be.

Az Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum Bulletinjének legfrissebb számában leírt állatfaj csak egy a közelmúltban az indonéziai szigetvilág legkeletibb csücskében felfedezett tizenhárom rágcsálófaj közül. A megtalált csontok legalább ezerévesek. A tudósok feltételezései szerint az óriáspatkányok kipusztulását az erdőirtások, a földművelés, valamint az okozhatta, hogy az emberi települések is fokozatosan egyre tisztábbá váltak.

Noha Timor eredeti erdeinek már csak 15 százaléka maradt meg, a sziget egyes részeit sűrű dzsungel borítja, ami rejthet még meglepetéseket a tudósok számára.

Az őspatkány felső állkapcsa és egy mai házi patkány koponyája
Az őspatkány felső állkapcsa és egy mai házi patkány koponyája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.