Nyílt tengeri erőművek

Az egykori kalandozók és felfedezők „motorját”, a nyílt tengeri szeleket akarják amerikai kutatók elektromosenergia-termelésre használni. Ez nem könnyű feladat, mert ezek a szélgenerátorok nem betonozhatók a több száz méter mélyen lévő tengerfenékbe.

A DeepCwind konzorcium amerikai vállalatok és egyetemek együttműködéseként létesült. 2012-re egy nyílt tengeri szélerőművet terveznek létesíteni Maine állam partjainál. Sekély vízbe már több ország is épített szélerőműparkokat, de a nyílt tengerre még nem. A szakemberek három verziót dolgoztak ki a mély víz fölött úszó szélerőművek műszaki megoldásaként. Közvetlenül adódik a tengeri olajfúrótornyok példája, amelyeket vastag acélsodronyokkal, stabilan, egy pont fölött rögzítik. Ehhez hasonló úszó szigetekre telepítenék a szakemberek a nagy teljesítményű szélgenerátorokat.

Kevésbé stabil, de a célnak megfelelő az a megoldás is, amely esetén kábelekkel a tengerfenékhez erősítenek, de nem szigorúan egy pont fölött tartanak egy katamarán-rendszerű úszó platformot, amely a szélgenerátorokat hordozza. A legérdekesebb megoldás egy csőben elhelyezett turbina, amit többféle módon is stabilizálnak. Egy tőkesúllyal azt akadályozzák meg, hogy beledőljön a tengerbe, ugyanakkor egy horgonnyal a tengerfenékhez kapcsolják. Ezután már csak arra van szükség, hogy állandóan szélirányban tartsák, és a csövön átsüvítő szél folyamatosan forgassa a belsejébe épített turbinalapátokat.

A University of Maine kutatói először egy hullámmedencében tesztelik az egyes verziók hatásfokát és várható teljesítményét – ötvenszeres kicsinyítésben. A legjobbnak talált megoldást a projekt második lépcsőjében 2012-re tervezik megépíteni, 30 m magas turbinákkal. A végleges állapotukban 90 méteresre tervezett szélerőművek „mini”-változatának tesztelésére azért van szükség, hogy megbizonyosodjanak arról, a nyílt tengeren süvítő, orkánerejű szelek nem teszik a projekt objektumait, a szélgenerátorokat a földdel, ebben az esetben a vízzel, egyenlővé.

Ha az elképzelés ezt a próbát is kiállja, akkor 2014-ben elkészülhet az első nyílt tengeri szélerőmű, amely feltehetően többször annyi energiát fog termelni, mint tengerparti „kisöccsei”.

Nyílt tengeren több áramot termelhetnek, már ha épségben maradnak
Nyílt tengeren több áramot termelhetnek, már ha épségben maradnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.