Megtévedt navigációs szoftverek

Négy város számítástechnikai szaküzleteit járták végig a napokban a helyi vámhivatalok munkatársai. A vizitelés eredményes volt, hiszen több mint negyvenmillió forint értékben találtak kalózszoftvereket. A tapasztaltak alapján a Microsoft termékek után a Nav N Go navigációs szoftverei a legtöbbet hamisított programok.

Az egri vámhivatal Eger és Gyöngyös városában, míg a szolnoki vámhivatal Szolnokon és Jászberényben ellenőrizte a boltokban árult szoftvereket. Hét nap alatt számos számítástechnikai és mobiltelefon szaküzletben jártak a fináncok. A látogatások eredménye: tizennégy esetben indítottak büntetőeljárást. Hamisított szoftverek miatt több mint negyven számítógépet és merevlemezt, ötszáz kisebb adathordozót és számos GPS-készüléket foglaltak le. Az előzetes becslések szerint a kárérték meghaladja negyvenmillió forintot.

A vámosok tapasztalatok alapján a leggyakrabban másolt termékek továbbra is a Microsoft operációs rendszerei és irodai alkalmazásai, a „kalóztoplista” második helyén pedig a Nav N Go navigációs szoftverei állnak. Az ellenőrzések során egy üzlet kivételével mindenhol találtak tört iGO navigációs szoftvereket, boltonként átlagosan egy tucat hamis Nav N Go programra bukkantak. Az ellenőrzések során több olyan eset is volt, amikor az üzletek szerviz részében éppen tört operációs rendszereket telepítettek. A rajtakapott boltosok már hiába próbálták kiszedni a telepítőlemezeket a gépből. Más esetekben egyértelmű volt, hogy az illegális szoftvereket csak percekkel, vagy órákkal az ellenőrzés megkezdése előtt telepítették fel. Olyan üzlet is akadt, ahol az eladásra kínált notebookok közül egyiken sem volt jogtiszta szoftver, néhány esetben pedig a vámosok távozása után már csak egyetlen egy üzemképes számítógép maradt a boltban. A legkeresettebb kalózszoftverek a Windows XP, Windows 7 és Offi ce 2003 és 2007, míg a Nav N Go legnépszerűbb terméke továbbra is a Nav N Go iGO 8. A „leggazdagabb” tört iGO navigációgyűjteményt egy jászberényi és egy gyöngyösi cég birtokolta.

Az ellenőrzések eredményességét jelzi, hogy hét nap elteltével – feltehetően a városokban gyorsan terjedő hírek hatására – már sokkal kedvezőbbek voltak a tapasztalatok: az ellenőrzött boltok többségében viszonylag frissen telepített jogtiszta, vagy ingyenes szoftverek üzemeltek a számítógépeken.

A laikus vásárlókban persze felmerül, hogyan ellenőrizhető a vásárolt Nav N Go szoftver eredetisége? A szakértők azt javasolják, hogy a vásárlások során kérjük meg az eladókat, bizonyítsák be a szoftverek eredetiségét, illetve – ha az sehol nincs feltüntetve – kérdezzenek rá, hogy milyen szoftverrel kínálják a készüléket. Vásárlás után érdemes mielőbb ellátogatni a www.naviextras.com oldalra, ahol a készüléket csatlakoztatva a rendszer megállapítja, eredeti-e a beszerzett navigációs szoftver vagy sem.

Érdemes rákérdezni a szoftverek eredetiségére
Érdemes rákérdezni a szoftverek eredetiségére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.