A maszekok már a neten vannak

Nem használják még ki az internet adta lehetőségeket a hazai vállalkozók, még mindig inkább fizetnek a hagyományos telefonért, a szórólapos hirdetésekért és alig használnak ingyenes internetes eszközöket a mindennapi munkájukban. Vajon a hozzáférés, az ismeret, az eszköz vagy a rugalmasabb hozzáállás hiányzik?

A falusi fodrász már az iwiw-en küldi el, hogy szabadságra megy, de nincs nyilvános online naptára, hogy ott jelentkezzek be hajvágásra. A szervizbe beadott fényképezőgépért is vonalas telefonon kell odaszólogatnom, mert nem lehet a honlapon követni a javítás menetét, nem kapok e-mailt, ha kész van. A varrónőmnek viszont már van honlapja és e-mailben egyeztetjük a bútorszövet méretét, és a kisvárosi pékség is nyitott blogot. Ugye, Önök is tudják sorolni ezeket a példákat, amikor a „maszekok” már a neten vannak...?

– Alapvetően a cégeknek három nagy csoportja van internethasználat szempontjából –mondja Berényi Konrád, az internetes marketing szakértője. – Az elsőben azok vannak, akik egyáltalán nem foglalkoznak internettel. Ilyenből egyre kevesebb van, mára egy cipésznek is érdemes lehet legalább egy e-mail címet fenntartania és megjelennie néhány internetes katalógusban, még ha saját weboldala nincs is.

A másodikba azok tartoznak, akik bár jelen vannak az interneten, de az ad hoc jellegű, nem tervezett. Van weboldaluk, de korszerűtlen, esetleg még nem is frissített. Lehet, hogy kipróbáltak néhány webes hirdetési megoldást, de azok nem váltak be, csalódottak, így nem is annyira fontos nekik a netes jelenlét. Én azt tapasztalom, hogy jelenleg ez a kör a legszélesebb.

Végül a harmadik körbe tartoznak azok, akik valamennyire tervezetten használják a webes eszközöket. E-mail, weboldal, hírlevelek (adatbázis-építés), katalógusokban történő részvétel, kattintásalapú hirdetések, keresőoptimalizálás és az utóbbi időben a közösségi médiaeszközök – összegzi a szakértő a trendeket.

A szolgáltatóvállalkozóknak nagyon fontos, hogy ügyfeleikkel, vevőikkel a személyes kapcsolatot megőrizzék, de már online formában is elérhetőek legyenek. Nem érnek rá viszont a gép előtt ülni egész nap, és szakképzett embert sem tudnak fizetni, hogy naphosszat az ügyfeleket tájékoztassa – ez lehet az egyik oka, hogy kevés üzletet, szolgáltatót lehet internetes telefonon vagy chaten elérni. Az e-mail pedig egyoldalú kommunikáció, amíg nem válaszol a másik fél, nem tudható, valós-e a levele, a megrendelése, az időpont foglalása, az élőszó, vagy a telefon megbízhatóbb – szól a másik érv az online kommunikációval szemben.

A vállalkozók tehát már a neten vannak, de nem találják, merre induljanak az információrengetegben. Képzésre, tanácsra van szükségük, hogy továbbléphessenek. „Az online-képzések sajnos még nem népszerűek Magyarországon. Amúgy pedig kevés szakértő van, sok az üres fecsegés tapasztalatlan és ismeretlen emberektől, akik csupán egy látványos website-tal nyerik el a látogatók fi gyelmét – mondja Damjanovich Nebojsa, az évek óta Magyarországon élő és dolgozó online marketing-tanácsadó és -tréner. Addig is vannak tanfolyam nélkül, órák alatt megtanulható korszerű internetes alkalmazások is. Bár az internetezők 53 százaléka nő, üzleti célra csupán 7 százalékuk használja az internetet. Pedig, ha keresleti oldalról megnézzük, akkor a nők egynegyede vásárlás előtt a neten informálódik, tehát fontos, hogy legyen egy vállalkozásnak honlapja.

A neten rengeteg ingyenes lehetőség van, offline és online képzések is rendelkezésre állnak. De az online marketinget, ráadásul csak egy részterületét nem igazán lehet jól megérteni, megtanulni, ha nem ágyazódik egy szélesebb marketinges tudásba. A másik kritikus pont a megszerzett információk beépítése, folyamatos alkalmazása a begyakorlástól elkezdve – hívja fel a figyelmet a vállalkozás fejlesztési alapelvekre Csapó Ida, senior női vál lal ko zói tanácsadó, a nőivállalkozók.hu ötletadó alapítója.

„Kisebb foradalmat csinált a Google az »Apps«-alkalmazáseszközökkel (Gmail, nap tár, honlap, dokumentumok, chat). Ha valami, akkor ez megtetszett a kisvállalkozóknak, akik minden költséget próbálnak lefaragni – mondja Damjanovich Nebojsa.

A keresőóriás szolgáltatásai ingyenesek és nagyon könnyű megtanulni használatukat. Forradalmasította a kis cégek reklámozását a Google reklámeszköze az Adwords is, hisz megengedte, hogy az egyéni vállalkozó is viszonylag egyszerűen tudja reklámozni szolgáltatásait, termékeit – ad egy jó tanácsot a vállalkozóknak Damjanovich.

Marketingtanácsok szakemberektől:

Damjanovich Nebojsa honlapja: www.damjanovich.hu

Berényi Konrád blogja: http://onlinemarketing.blog.hu

A gödöllői Prompt-G Számítástechnikai Oktatóközpont (www.prompt.hu) kifejezetten vállalkozók számára szervez bármikor egynapos internet- és számítógép-használati kurzusokat, ahol megtanulhatják a webes megjelenés, az internetes keresés és a közösségi megosztás titkait: http://www.innolearn.hu/moodle/ course/view.php?id=2

Egyedi ötletek, gondolkodásra, tettekre sarkalló javaslatok jönnek e-mailen ennek a hiánypótló – ingyenes – szolgáltatásnak köszönhetően: www.elmenymarketing.hu

Akár egy falusi nőiruha-kiskereskedésnek is lehet honlapja
Akár egy falusi nőiruha-kiskereskedésnek is lehet honlapja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.