Jó génnek is kell a cégér...

Az extrovertált ember extrovertáltnak születik, nem pedig azzá válik – legalábbis eddig így tudtuk. Elképzelhető azonban, hogy személyiségünket a környezetünkhöz igazítjuk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki génjeinkből.

Az egy- és kétpetéjű ikrek hagyományos összehasonlító vizsgálatai azt mutatják, hogy a személyiségi jegyekben mutatkozó különbségek közel fele genetikai alapokon nyugszik. Ezért eddig hajlamosak voltunk úgy vélni, hogy a személyiségi jegyeket nagymértékben a gének határozzák meg –állítja Aaron Lukaszewski amerikai evolúciópszichológus. Amennyiben a személyiség merev szabályozás alatt áll, az egyén akár az adott környezet szempontjából „hibás” személyiséggel is rendelkezhet. Egy extrovertált („kifelé forduló”) személy például könnyen keveredik társadalmi konfliktusokba. A gyenge fizikumú férfi ak sokkal többször szenvednek ilyen esetekben hátrányt, mint tagbaszakadt társaik, akik profitálhatnak a génjeikkel való „kérkedésből”. Úgy látszik, tehát, „kifizetődő” a jó géneket kirakatba tenni.

– A hibás párválasztás elkerüléséhez az evolúciónak sokkal rugalmasabb rendszert kellett előnyben részesítenie – érvel Lukaszewski. Elképzelésének teszteléséhez 85 férfi és 89 női diákja erejét mérte, majd arra kérte őket, hogy értékeljék, mennyire tartják magukat társaikhoz képest vonzónak. Ezt követően mindegyiküknek egy standard személyiségtesztet kellett kitölteniük, mellyel azt mérte, melyik diák mennyire extrovertált. A Human Behaviour and Evolution Society nyári amerikai konferenciáján bemutatott felmérés eredménye szerint az erősebb és vonzóbb férfiak és a vonzóbb nők mind extrovertáltabbak voltak. A vonzerőt pontozó független értékelésekből az derült ki, hogy az extrovertált személyek nem egyszerűen csak kedvezőbben értékelik önmagukat. A fizikai erő és ahogy magukat értékelik, az önkéntesek extrovertáltságában mutatkozó különbségek akár 30 százalékát is megmagyarázhatja, és ez óriási hatás egy olyan homályos dolog esetében, mint a személyiség.

Miután a testi erő és az egyéni vonzerő szilárd genetikai alapokon nyugszik, úgy tűnik, a személyiség genetikai alapjainak zöme ezekre az egyéb génekre reagál. Más szóval tanulással formálhatjuk személyiségünket, és igenis képesek vagyunk azt a minket körülvevő környezethez igazítani. Wendy Johnson angol pszichológus szerint kollégái általában nem így vélekednek a személyiségről, pedig ez lenne a helyes.

A következő lépés az lehet, hogy kísérleti úton módosítják egy személy saját fizikai és vonzerejével kapcsolatos értékelését oly módon, hogy például szokatlanul erős vagy vonzó személyek társaságába helyezik, hogy lássák, miként befolyásolja ez extrovertáltságuk mértékét.

Egy másik területről érkező bizonyíték azt sugallja, hogy Lukaszewskinek igaza lehet. A személyiséget bekebelező online játékok (WOW) résztvevőinek vizsgálata arra derített fényt, hogy az egyén ilyen játékokban megjelenő személyisége annál inkább társaságkedvelő, minél vonzóbb számítógépes fi gurája vagy avatarja –állítja Nick Yee kaliforniai kutató. A hatást pedig, hacsak néhány percre is, de átviszik a való világba is.

Mutatós gének
Mutatós gének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.