Megfejtették a terhességi tolerancia titkát

A terhességgel, mint kutatási témával, az immunológusok mindmáig nem sokat törődtek, hiszen az ő szempontjukból az egész dolog teljességgel értelmezhetetlen volt. Egy egészséges szervezet felveszi a harcot minden tőle idegen szervezet ellen és elpusztítja azt. Egy magzat, mely felerészben az apa genetikai állományát hordozza, bizony idegennek tekinthető. Szerencsére az esetek elsöprő többségében az anya szervezete nem így gondolja.

A szerencsére nem teljes értékű védekezési folyamatot az immunológusok elnevezték hát terhességi toleranciának, és meglehetősen kevés figyelmet szenteltek neki.

Nem így tett azonban az 1975-ben Nobel-díjat nyert David Baltimore és kutatótársa, Daniel Kahn, a kaliforniai Caltech kutatói, akiknek a tanulmányát minap közölte az egyik legelismertebb tudományos folyóirat, a Proceedings of the National Academy of Scien ces (PNAS).

Beltenyésztett, genetikusan azonosnak tekinthető egereken végzett vizsgálataikkal kimutatták, hogy az anyai szervezet a terhesség alatt egy speciális szabályozó immunsejtet, úgynevezett Treg-sejtet termel válaszként a magzat immunrendszert stimuláló fehérjéire, a magzati antigénekre.

A kutatók az egerek Tregsejtjein találtak egy aprócska eltérést. A hím egerek, beleértve a magzatokat is, egy bizonyos antigént hordoztak ezen sejtjeik felszínén, ami a nőstényegerek Treg-sejtjein nem volt megtalálható. A kísérlet során egy olyan szert alkalmaztak, mely épp ezeket a Treg-sejteket pusztítja el. A kutatók úgy gondolták, ha a tolerancia kialakulásában valóban a Treg-sejteknek van szerepe, a kezelés miatt ez nem alakulhat ki, és az anyától genetikusan különböző hím magzatok nem tudnak majd kifejlődni, megszületni. Így is történt. S ha egy-egy hím kisegér netán mégis megszületett, a nőstény egereknél fejletlenebb, jóval kisebb volt.

Ezek a most leírt Treg-sejtek tehát antigénre specifikus módon működnek, vagyis csak akkor lépnek akcióba, ha az a bizonyos magzati antigén jelen van. A terhességi tolerancia elnevezés pedig azért is pontos, mert valóban terhesség szükséges ahhoz, hogy ilyen Tregsejtek megjelenjenek a nőstény egerek szervezetében. És minél több hím kisegér születik, annál több ilyen sejt van.

A kutatás következő lépése megtudni, hogyan játszódik le mindez az emberben. Ennek pedig komoly, életet mentő haszna is lehet, a megszerzett tudás mellett. A terhességi idő második szakaszában előforduló magas vérnyomás és egyéb tünetek ugyanis igen súlyosak is lehetnek, az anya halálához is vezethetnek. Ha azonban megismerjük ezeknek a Treg-sejteknek a pontos szerepét, lehetőségünk nyílhat az ilyen kórképek kialakulásának megakadályozására.

Immunsejtektől függhet a jövevény?
Immunsejtektől függhet a jövevény?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.