Katasztrófaelőrejelzés és földrengésvédelem

Az olaszországi Isprában található az Európai Unió közös kutatóközpontjának egyszerre három intézete, ahol számos hasznos, gyakorlati alkalmazásokhoz köthető témát művelnek.

Az Ispraban működő egyik intézetben kidolgozott ellenőrző és hitelesítő eljárások például nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az embert irritáló, sőt kifejezetten káros hatásokat "üvegben" (in vitro) - vagyis laboratóriumi eszközökkel és mérésekkel - és nem kísérleti állatokon lehessen kimutatni. Mindennapi életünk biztonsága szempontjából hasonlóan fontos az a munka, amellyel ellenőrzik, hitelesítik a naponta használt eszközeinkben fellelhető alapanyagok hatásait.

Hasonlóan érdekes fejlesztés az Európai Média Monitor (EMM) rendszer. A részleg mintegy kéttucatnyi munkatársa naponta gyűjt, osztályoz, elemez szövegeket-adatokat a világ 1200 hírportáljáról, 20 hírügynökségétől és még seregnyi speciális forrásból. Mindezt 35 nyelven, 40 ezer input cikkből, hogy azután több száz téma szerint feldolgozva adjanak értékeléseket, trendeket, grafikonokat. A rendszer egyik fontos része például az egészségügyi információs rendszer, a MEDISys, amely ugyancsak 35 nyelven naponta többször tízezer (!) jelentést figyel folyamatos üzemben, és szükség esetén – mondjuk egy járvány kitörésekor – azonnali riasztásokat is ad.

Talán nem ennyire globális hatású, de nagyon érdekes speciális szolgáltatásuk a név szerinti keresés lehetősége. Elég megadni a keresett személy nevét, még az sem számít, hogy esetleg hibásan, mert 170 kiejtési variáns szerint tudja a rendszer kikeresni a mintegy 700 ezer nevet tartalmazó bázisból, és megismerhetjük az illetőtől származó kijelentéseket, idézeteket, de azt is, hogy az adott pillanatig hányan fordultak hozzá. Nem is kell magyarázni, mennyire hasznos a globális katasztrófajelző és koordináló rendszer, amely műholdakról jövő jeleket dolgoz fel, és korai előrejelzéseket, riasztásokat tud adni a kiterjedt hatású bajokról (cunami, nagy áradások, vulkánkitörések, ciklonok, erdőtüzek).

A GDASC rendszer – folyamatos információszolgáltatásával – rendkívül nagy segítséget jelent a károk, következmények elhárításában, a katasztrófát gyakran követő kaotikus tevékenységek koordinálásában. Ebben az évben több mint tízezer regisztrált használó élt már az előnyeivel. Például a januárban Haitin bekövetkezett hatalmas földrengés után mindössze 18 perccel már kiadta a rendszer a vörös riasztást, és utána folyamatos monitorozással támogatta a mentéseket.

Az isprai intézetkomplexum egyik legizgalmasabb munkája ugyancsak a biztonság növelését, erősítését segíti. A hatalmas csarnok, ahol valós modellen vizsgálják épületek, épületszerkezetek sérülékenységét, földrengésekkel, robbanásokkal szembeni ellenálló képességét, már impozáns méretei miatt is különös figyelmet érdemel. A munkákat kiterjedt számítógépes numerikus modellekkel támasztják alá. Az ELSA projektet (neve a European Laboratory for Structural Assessment rövidítéséből ered) 1992-ben indították, és azóta évente mintegy hat tesztet végeznek az óriási csarnokban felállított épületszerkezeten. Munkájuk eredményét hirdeti egyrészt a földrengések, egyéb károsítások elleni védelem figyelembevétele az új épületek tervezésekor, másrészt pedig a már meglévők esetében a biztonságukat erősítő kiegészítésük megfelelő új anyagokkal, eszközökkel, szerkezetekkel.

Kutatás 160 hektáron, 140 épületben

A gyönyörű Lago di Maggiore partjától nem túl messzire, néhány kilométerre, Isprában terül el a JRC (Joint Research Center). Az ötvenes években nukleáris központ működött itt, ezzel később felhagytak, a sugárzó hulladékok tárolásáról pedig megfelelően gondoskodtak. Jelenleg az olasz állam jelképes összegért adja bérbe a területet az uniónak, ahol 160 hektáron, fák, szépen gondozott parkok közepette áll a 140 épület. A méreteket jól jellemzi, hogy 36 kilométer aszfaltozott út szolgálja a belső közlekedést és hat kilométer hosszú kerítés védi a komplexumot. Ami a védelmet illeti, nem csekély a szigor. A repülőtéri kapukhoz hasonló biztonsági berendezések meg a személyi igazolvány ellenében kiadott nyakba való cédulák mutatják a modern kor bizalmatlanságot tükröző haladását.

Egyébként a nagy területen szétszórt rengeteg épület mára már inkább teher, mint előny, fenntartásuk nagy kiadásokkal jár, ezért a távlati tervek között szerepel, hogy létrehozzanak egy koncentrált Tudomány Zónát, ide vonják össze a munkatársak mintegy 90 százalékát, a régi épületeket pedig lebontják. Ami a létszámot illeti, az olasz intézmény e tekintetben sem panaszkodhat: a hét közösEU-kutatóközpontösszesen 2750 fős stábjának kétharmada itt dolgozik, évente 330 millió euró uniós költségvetésből ellátva (ehhez még mintegy évi 40 millió járul a megbízásos munkákból származó bevételekből).

Az óriási csarnokban vizsgálják az épületek szerkezeti elemeit
Az óriási csarnokban vizsgálják az épületek szerkezeti elemeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.