Szépségek szeplői

Milyen jó ötlet volt! Szereljünk össze egy LCD-t meg egy memóriakártya-olvasót, és nézegessünk fényképeket. Váltson magától vagy gombnyomásra, egy csinos tárgy az asztalon, amelyen egy kedves személy vagy elbűvölő táj képét látjuk. Úgyhogy most az elektronikus boltokban rengetegféle digitális képkeretet találunk, különféle méretekben és kialakításokban.

Vannak nagyon csinos digitális képkeretek is. Sajnos, mint jó csajtól a csúnyácska barátnő, a legszebb képkerettől is elválaszthatatlan a hálózati adaptere. Miután az eszköz lényege az LCD, a digitális tárgyak legnagyobb fogyasztású eleme, a digitális képkeret nem akkumulátoros. Pláne, mert a képek annál szebbek, minél fényesebb (minél többet fogyaszt) a háttérvilágítás, ezért szó sem lehet holmi ökoszempontok miatti takarékos üzemmódról. Úgyhogy akár style advisorral összeállíttatott irodánk avantgárd íróasztalán is ott kunkorog egy ronda kábel (ha nem mondunk le a digitális képkeretről...)

A digitális képkeretek 17–20 cm-es képátlójúak, de képpontszámaik jobban szórnak. Ebben a mérettartományban találunk 640 ≈ 480-as és 1440 ≈ 1080-as, 4:3 és 16:9 arányú képernyőket is.

Két dolog tűnjön fel ezekben a számokban: nagyságrenddel kisebbek, mint a fényképezőgépek pixelszámai, továbbá ezek fekvő formátumú képernyők.

Márpedig a képkereteket nem fogjuk forgatni attól függően, milyen kép van rajtuk éppen. Általában véssük a fejünkbe, ha képernyőn akarjuk „fogyasztani” a fényképeinket, akkor ne fényképezzünk álló formátumú képet, mert a tévét sem fogjuk az élére állítani, hogy egy esetleges álló formátumú képet teljes méretében megnézzünk, a fekvő képernyőn pedig az álló formájú képek nagyon kicsik lesznek. Még egyszer: a digitális fényképezés könnyebbségéért azt az árat fizetjük, hogy nem készíthetünk álló formátumú képet.

A digitális képkeret nem szuperszámítógép. Kis teljesítményű, „olcsó” számítóművecske van benne (ehhez képest sokszor viszonylag tetemes árért). Ha a memóriakártyát egyszerűen csak áthelyezzük a gépből a képkeretbe, akkor annak át kell számolnia az 5-7-10-12 megapixeles képet a saját piciny képpontszámára. Ez pedig időbe telik, néha bizony elég sok időbe, mondjuk 15–20 másodpercbe. Ráadásul az átszámolás folyamán romlik a kép minősége, hiszen a képkeret kis buta számítógépe nem fog árnyalatoptimalizálást végezni.

Akkor járunk el jól, ha a digitális képkeretbe szánt képválasztékot előre feldolgozzuk. A fényképek közül kiválasztjuk a látni kívántakat, és átméretezzük azokat az eszköz képpontszámának megfelelőre. Álló formátumú képből kivágjuk annak fontos részét, fekvő formátumban, hogy ne torzuljon az arc, az alak, a táj. De ezek a műveletek már a számítógépes jogosítvány tananyagának haladó részéhez tartoznak. Ha tudjuk is, hogy a művelet a „Kép/Átméretezés” menüpont alatt található, mit kezdjünk az „Átméretezés módja: bilineáris, köbös, Hermite, Lanczos” választékkal (még ha az utolsó magyar is...)? Nos, ezek különböző matematikai módszerek az átméretezésre, minél lejjebb találhatók a listában, annál jobb minőséget nyújtanak – elvileg. A gyakorlatban, ilyen kis képpontszámoknál már a köbös is elég jó, de gondolkodás nélkül válasszuk a legalsót, legföljebb a számítógépünk egy kicsit gondolkodni fog. Mondjuk, fél másodpercig...

Némelyik képkeret zenéket és filmeket is lejátszik, ezek nem a legolcsóbbak, tényleg érdemes megfontolni, a legnagyobb képpontszámút vegyük meg a legkevesebb olyan pluszszolgáltatással, amelyre nem biztos, hogy szükség lesz.

Az a lényeg, hogy a digitális képkeretbe szánt képekkel foglalkozni kell. Az ajándéknak vásárolt tárgyat nem elég átadni, feldolgozott képeket is illik mellé adni, vagy vállalni, hogy ha az eredetieket ideadják, megcsináljuk – ez egyébként jó ajándék, ha saját munka is van benne. Szóval, a digitális képkeret olyan,mint a cserepes virág. Nem tárgy – családtag...

Álló képet ne tegyünk bele!
Álló képet ne tegyünk bele!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.