Feltörni szabad (egy kicsit)

Hat kivételt határozott meg a hét elején az amerikai Kongresszusi Könyvtár Szerzői Jogi Hivatala, amelyek nem tartoznak a híres-hírhedt millenniumi korlátozó törvények alá.

Röviden: meg szabad kerülni a DVD-k CSS másolásvédelmét; fel szabad törni azt a védelmet, amely egyes mobiltelefonszoftverek más típusú telefonokon való futtatását gátolja; meg szabad oldani, hogy egy szolgáltatóhoz kötött mobiltelefon más szolgáltatónál is használható legyen; fel szabad törni számítógépes és videojátékok másolásvédelmét; meg szabad kerülni a hardverkulcsos védelmeket és az e-könyvek másolásvédelmét is.

Minden kivételhez súlyos feltételek is tartoznak. A DVD-ket kizárólag oktatási, illetve filmművészeti demonstrációs célból szabad feltörni; a mobilszoftvereket kizárólag csak az egymással való együttműködés megvalósítása céljából szabad manipulálni; a szolgáltatóhoz való kötést magának a használónak szabad csak feloldania, ha az alternatív kapcsolat törvényes, és hasonlók. Magyarországon ezek a korlátozások esetleg mosolyt fakasztanak, pedig itt a Btk. tételesen bünteti a másolásvédelem megkerülését. Viszont az angolszász törvénykezés a szokásjogon alapul, ezért a könyvtár állásfoglalása rendkívül erős hivatkozási alap lesz.

A DVD-k felszabadítása az optikai lemezek alkonyán kicsit elkésettnek tűnik, de legalábbis egy mindennapos, világszerte művelt gyakorlat elismerése. A játékok piacán az online terjesztés teszi elavulttá a klasszikus másolásvédelmet. Az e-könyveknél pedig a rendelkezés még az iPhone-nál is célzottabban az Amazon Kindle egyes pia cokon letiltott szolgáltatására vonatkozik.

Mindezek ellenére egy felső szintű, amerikai, médiafelügyeleti szerv megerősítette a fogyasztónak a megvásárolt tartalom fölötti rendelkezési jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.