A PC nem vész el, csak átalakul

Évek óta az érettség jeleit mutatja a PC – ha a két betű az 1981-ben megjelent, asztali, személyi számítógépet jelöli. Számítási feladatokra csak elvétve használják, viszont a mobiltelefon után a leggyakoribb kommunikációs eszköz. Sok jel mutat arra, hogy az okostelefon váltja fel az evolúcióban a személyi számítógépet.

Már nem is olyan érdekesek azok a hírek, amelyek szerint az aktuálisat megelőző negyedévben n-szer annyi laptopot adtak el, mint asztali számítógépet (n = 2, 3, 4 …). Befejezett tény: otthonra összecsukható, elrakható, szükség esetén hordozható gépet vesznek az emberek. A világátlag (az amerikai statisztikai hivatal szerint 2009-ben): 354 millió PC-t vásároltak, ebből 187 millió 400 ezer volt noteszgép, 166 millió 600 ezer asztali. (A „zöld”-trend rajongóinak: ha az összes 2009-ben vásárolt – 167 millió! – asztali gépet heti 40 óra hosszat használják, energiafogyasztásuk 4 millió 700 ezer – mindössze ötmillió! – amerikai háztartáséval egyenlő.)

Sajnálni azért nem kell a PC-ipart, mert ahogy a válság elvonul, a vállalatok számítógép-vásárlási kedve is visszatér. Az IDC piackutató adatai szerint 2010 első fél évében már 27 százalékkal több PC-t vásároltak, mint 2009 első fél évében, igaz, ezen belül az (újonnan vásárolt) asztali gépek száma csak 8 százalékkal nőtt. (2009-ben csökkenés volt!)

A Forrester nevű híres, IT-piac-kutató cég szerint 2015-ben 52 százalékkal több PC-t fognak vásárolni – de az idők szava szerint PC-nek tartják a táblagépeket. Ezek az új formátumok a növekedés motorjai: bár a táblagépek terjedése súlyosan fog hatni a „netbookok” értékesítésére, a noteszgépek további terjedése is várható. Az előrejelzés szerint az asztali gépek értékesítése folyamatosan csökken, de 2015-ben még mindig több asztali gép lesz használatban, mint az összes többi formátum együttvéve.

Összehasonlításképpen: 2010 első negyedében, a Gartner piac kutató adatai szerint 49 százalékkal több okostelefont adtak el, mint 2009 elején, konkrétan 54,3 millió darabot. Egyetlen negyedévben, tehát az idei év végére biztosan messze 200 millió fölött lesz a szám! Ez címbeli állításunk alapja (nem nagy újdonság, más is észrevette már): sok olyan célra, amire eddig a PC-t használták, az okostelefonokat fogják használni. A PC World már tavaly ősszel azt vetítette előre, hogy 2011-ben több okostelefon lesz használatban, mint asztali PC. (Persze lehet ugyanannak a használónak mindkét készüléke...)

Ráadásul amobiltelefon-ipart a telítődés után a készülékcsere tartja el, tehát a mobiltelefonok „okosodni” fognak. Saját előrejelzésünk szerint 2015-ben „buta” telefont csak nehezen lehet majd kapni. Okostelefon: a széles sávú (3G, 4G, LTD), wifi és GPS-képességek közül legalább kettővel rendelkező, érintőképernyős készülék.

Évek óta tart a PC médiaközponttá alakulása. Megismételjük: a merevlemezes set top boxok jellemzően valamilyen Linux operációs rendszert futtató PC-k – épp csak nincs rajtuk egér- és billentyűzetcsatlakozó. (De van egysoros port szervizcélokra...)Minden „rendes” HD-tévén van analóg monitorcsatlakozó (VGA-aljzat), de minden „rendes” grafi kus kártyán van HDMI-kimenet, tehát a meglevő PC-t is könnyen össze lehet kötni a tévével, 1376 × 786 vagy pláne 1920 × 1080 képpontszámú monitort nyerve ezzel.

Elérhetővé csökkent annak a készüléknek az ára, amelybe mi veszünk egy tetszőleges méretű merevlemezt, amelyre, ha akarjuk, felvehetjük a kábeltévé HD-és normál adásait, és a digitális tévén nézhetjük meg. Miután ez a készülék is egy PC, tehát az internetre is kapcsolódik – ahonnan éjjel és használaton kívül filmeket tölt le.

Kellően megindokoltuk, hogy otthonra asztali PC-t már nem fogunk venni? Munkáltatónknál még fogunk látni ilyet, de otthon nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.