A madarak szerint enyhe lesz a tél

Szokatlanul sok keresztcsőrűt láttak idén Magyarországon, ami a korábbi megfigyelések tapasztalatai szerint arra utal, hogy a viszonylag ritka, inkább az északi fenyvesekben élő madár ősszel inváziószerűen lepi majd el az országot.

Utoljára 2008-ban láttak a mostanihoz hasonlóan sok keresztcsőrűt, és akkor a tapasztalat be is igazolódott.

Ezúttal még több példány bukkant fel a veréb méretű madárból: 2008-ban 40 helyen 282 példányt észleltek, idén június elseje óta viszont 51 helyen 301 madár bukkant fel. A Magyar Madártani Egyesület szakértői szerint az elmúlt öt évben a legmagasabb megfigyelésszám arra utalhat, hogy ősszel megint bő hullámban érkeznek majd a keresztcsőrűek.

Hazánkban 200-400 pár keresztcsőrű költ rendszeresen (az őszi inváziókat tehát nagyrészt vonuló példányok okozzák). A veréb nagyságú madár sajátos csőrformája után kapta a nevét: az alsó és a felső csőrkáva túlnyúlik a találkozási ponton – ezzel a szerkezettel könnyű kifeszíteni a fenyőtobozokat.

Hogy az inváziós hullámokat mi váltja ki, azt a szakértők sem tudják – emlékezetes ugyanakkor, hogy a 2008-as őszt rövid és enyhe tél követte.

Fenyőtobozt nyit a furcsa csőr
Fenyőtobozt nyit a furcsa csőr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.